1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Vanheneva kissa ei valita oireistaan

Ikääntyvän kissan sairastumista on hankala havaita, sillä kissat eivät valita oireistaan. Näkyvin merkki sairastumisesta on yleensä nurkkaan käpertyminen. Ikääntyvät kissat sairastavat esimerkiksi dementiaa ja sokeritautia ja voivat kärsiä erilaisista iho-ongelmista.

luonto
Nelli-kissa sai tabletin eläinlääkärillä
Juha Kemppainen / Yle

Kissojen vanhuudesta johtuvaa sairastumista voi olla vaikea havaita. Sairastuttuaan eläin ei yleensä valita oireistaan, vaan se vetäytyy pois ihmisten seurasta esimerkiksi käpertymällä nurkkaan. Vanhalla kissalla voi olla kuitenkin monenlaisia, ihmisillekin tuttuja sairauksia.

- Se miten pitkäksi kissa elää riippuu pitkälti miten sitä hoidetaan. Kissa voi sairastua elintasosairauksiin kuten liikalihavuuteen. Liikkumattomuus ja väärä ravinto lyhentää kissan ikää, sanoo kuopiolainen eläinlääkäri Erkki Hara.

Pelkkä kala ei riitä ruuaksi

Kissa on liharavinnon käyttäjä, joten kissaa pitää myös ruokkia sen mukaisesti. Haran mukaan liian yksipuolinen eläinproteiini kuten esimerkiksi kala aiheuttaa kissalle terveysongelmia.

- Kissa saa lihasta tarvitsemansa tauriinin, jota se ei pysty itse tuottamaan.

Vanhenevat kissat voivat sairastua myös esimerkiksi sydän- ja munuaistauteihin, sokeritautiin, dementiaan ja nivelrikkoon. Monia sairauksia voidaan hoitaa esimerkiksi lääkkeillä ja erilaisilla raksuilla, mutta monia on myös vaikea havaita.

- Esimerkiksi munuaisvikaisella kissalla oireet syntyvät vasta kun 80 prosenttia kissan munuaisista on toimintakyvyttömänä. Oireita ei voida enää parantaa, mutta niitä voidaan hillitä ja näin helpottaa kissan elämää, eläinlääkäri Erkki Hara sanoo.

Elinvuosia parhaimmillaan yli 20

Harvinaisia sairauksia ovat muun muassa kilpirauhasen liikatoiminta sekä erilaiset iho-ongelmat.

- Kissa voi sairastua myös syöpään, joita hoidetaan leikkauksilla tai sytostaatti- ja sädehoidoilla. Syöpä on erittäin vakava tautikuva, ja riski on otettava huomioon vanhemmilla kissoilla, Erkki Hara sanoo.

Kissa alkaa ylipäätään osoittaa vanhuuden oireita 7–12 vuoden iässä. Parhaimmillaan kissat voivat elää yli 20-vuotiaiksi.

- Sitten jos terveyden palauttamiselle ei ole mitään tehtävissä ja kissa kärsii silminnähden, esimerkiksi lopettaa syömisen ja laihtuu, siinä vaiheessa kannattaa miettiä luopumista. Armokuolema on hyvin perusteltu kroonisesti ja parantumattomasti sairaille kissoille, Hara sanoo.

Kissan vanhuuden merkkejä ovat muun muassa tarpeiden teko muualle kuin laatikkoon, huonosti hoidettu intimihygienia, kuulon ja näön heikkeneminen.

Lue seuraavaksi