"3000 euron palkalla ei kannata käydä töissä"

Yksineläjät eli sinkut joutuvat maksamaan veroja rutkasti lapsiperheitä enemmän. Toisella paikkakunnalla työskentelevät eivät voi vähentää viikonloppumatkoja kotiin, eivätkä vuokra-asunnon kuluja. Myöskään eri paikkakunnilla asuvat lapsettomat pariskunnat eivät voi vähentää kuluja verotuksessa.

Kotimaa
Sivupeilistä näkyy takanatulevaa liikennettä.
Yle

Kari sai työpaikan Kainuusta ja hänellä on omakotitalo noin 400 kilometrin päässä. Karilla on avopuoliso, mutta ei lapsia. Hän käy kotonaan joka viikonloppu.

– Verottaja sorsii mielestäni törkeällä tavalla lapsettomia pareja ja sinkkuja. 3000 euron palkalla ei oikeastaan kannata käydä töissä, sillä viikonlopun bensakulut ovat yksistään yli 100 euroa ja 600 euron vuokra syö tilipussia valtavasti. Yli 1000 euroa palaa työn takia kuukaudessa eli käteen ei paljoakaan jää, kertoo pelkällä etunimellä esiintyvä Kari.

Kari teki syyskuussa Verohallintoon oikaisupyynnön vuoden 2012 matkakuluistaan. Verohallinnon vastaus oli kielteinen, koska Karilla ei ole lapsia. Kari on selvästi tuohtunut.

Kuka sen lapsen on keksinyt kriteeriksi?

Kari

– Kuka sen lapsen on keksinyt kriteeriksi? Miksi avopari ei voi olla perhe tai omat vanhemmat? Ei verottaja voi pakottaa minua muuttamaan työpaikkakunnalle, jos en tahdo. Kyllä tämä mietityttää, että kannattaako näillä kuluilla lähteä muualle töihin. Lapsettomienko tämän yhteiskunnan viulut pitää maksaa, pohtii Kari.

Verottajalle vakituinen asuinpaikkakunta on merkittävä tekijä. "Lapsettomat aviopuolisot eivät voi vähentää puolison luona käynneistä aiheutuneita kuluja, jos heillä on eri kotikunnat" on suora lainaus Verottajan vastauksesta Karin oikaisupyyntöön matka- ja työasunnon vuokrakulujen vähennyksistä.

Yksinäisellä voi olla vain yksi koti

Verottaja olettaa, että sinkku muuttaa työn perässä paikkakunnalle, missä työskentelee, vaikka omistusasunto on esimerkiksi 400 kilometrin päässä. Palkansaaja joutuu vuokraamaan asunnon työskentelypaikkakunnalta, eikä voi vähentää vuokraa verotuksessa. Viikonlopun matkakululujakaan ei voi vähentää.

Työn hankkiminen on kallista toiselta paikkakunnalta, ja jos ei halua työpaikkakunnalle muuttaa, niin näitä kustannuksia tulee.

Vesa Korpela

– Perheellisiä halutaan tukea verohelpotuksilla, jos toinen joutuu työskentelemään toisella paikkakunnalla. Perheellisen on vaikeampi muuttaa työn perässä, kertoo Veronmaksajain keskusliiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela.

Jos palkasta menee yli tuhat euroa kuukaudessa kuluihin työn takia, niin kuulostaako summa suurelta?

– Työn hankkiminen on kallista toiselta paikkakunnalta, ja jos ei halua työpaikkakunnalle muuttaa, niin näitä kustannuksia tulee.

Verotuksessa vakituinen asunto määritellään paikaksi, jossa sinkku tai perhe asuu.

– Verotuksessa on paljon rajoituksia ja aina joku jää rajan väärälle puolelle, summaa lakiasiainjohtaja Vesa Korpela.

7.11.2013 klo 16.20 korjaus: Tarkennus myös vakituisen asuinpaikkakunnan merkityksestä verottajalle matka- ja työasunnon vuokrakulujen vähennyksistä, klo 16.38 sama tarkennus myös ingressitekstiin.