Kysy HPV-rokotteesta - lääkäri vastaa kysymyksiinne klo 14 asti

Papilloomavirusrokotteita on alettu antaa tytöille peruskouluissa. Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Taneli Puumalainen vastaa Suorassa linjassa kysymyksiin HPV-rokotteesta tänään klo 9-14.

Osallistu
Mies kannettavan tietokoneen kanssa sohvalla.
Taneli Puumalainen.Mikko Kuusisalo / Yle

HPV-rokote on tullut kansalliseen rokotusohjelmaan marraskuun alussa. Rokote on herättänyt kysymyksiä erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Osassa kunnista rokotukset ovat jo alkaneet, ja lopuissakin ne alkavat lähiviikkoina. Ensin rokotetaan 9.-luokkalaisia tyttöjä, sen jälkeen asteittain 6.-8.-luokkalaisia. Esimerkiksi Helsingissä rokotukset alkavat tulevana maanantaina. Rokote on vapaaehtoinen.

Ylilääkäri Taneli Puumalainen vastaa HPV-rokotteesta heränneisiin kysymyksiin klo 14 asti. Hänen vastuualueinaan sosiaali- ja terveysministeriössä ovat rokotusohjelma, tartuntataudit sekä lasten ja nuorten asiat.

Miksi STM suosittelee rokotteen ottamista? Kuinka turvallinen se on? Onko sillä todettu haittavaikutuksia? Miksi rokote tulee Suomeen myöhemmin kuin muualle Länsi-Eurooppaan?

Puumalaisen mukaan rokote on osoittautunut tehokkaaksi, eikä sillä hänen mukaansa ole todettu merkittäviä sivuvaikutuksia.

Perinteisillä papa-kokeilla on onnistuttu torjumaan 80 prosenttia naisten kohdunkaulasyöpätapauksista.

-Kehitys on kuitenkin pysähtynyt ja nuorten joukossa tautitapaukset ovat jopa kääntyneet hienoiseen kasvuun, Puumalainen perustelee rokotteen ottamista kansalliseen ohjelmaan.

HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan syöpää, ja se on rokoteohjelmassa lähes kaikissa Länsi-Euroopan maissa. Suomessa käytetään HPV-rokotteena useimpien muiden Euroopan maiden tavoin Cervarix-valmistetta. Markkinoilla on myynnissä myös toinen HPV-rokotevalmiste Gardasil.

Papilloomavirusrokotteita on annettu yhteensä 175 miljoonaa annosta vuoden 2006 jälkeen. Yhdelle ihmiselle annetaan kolme rokoteannosta.

*STM:n ylilääkäri Taneli Puumalainen vastasi mahdollisimman moneen yleisön lähettämään kysymykseen torstaina 7.11. klo 9-14 välillä. Kommentteja voi edelleen kirjoittaa, mutta Puumalainen ei valitettavasti ehdi enää vastaamaan lisäkysymyksiin. *

Nettikeskustelua toimittaa Terhi Upola. Teemme yleisökysymysten ja syntyneen keskustelun pohjalta myös jutun ja julkaisemme sen Yle Uutisten verkkosivuilla.