Tie uuden kotimaan kieleen ja kulttuuriin käy keittiön kautta

Tekemisen avulla on helppo oppia sekä suomen kieltä että erilaisia ruoka-aineita. Kajaanissa maahanmuuttajanaiset oppivat uusia asioita ja tapaavat suomalaisia naisia marttojen keittiössä.

Kotimaa
Irakilaissyntyinen Sayran keittää kahvia
Hanne Kinnunen / Yle

Projektien tehtävänä on usein kokeilla jotain toimintamallia niin, että se saataisiin pysyväksi käytännöksi. Aina näin ei käy, mutta Kajaanissa vuonna 2007 alkanut, maahanmuuttajanaisten kotoutumiseen tähdännyt Mama Tree elää edelleen, vaikka ensimmäinen projekti on jo päättynyt.

Alussa kohtaaminen oli seurustelua kahvin tai teen äärellä, nyt mukana on enemmän tekemistä.

Nykyään monien eri kulttuurien äidit kohtaavat lapsineen Kainuun Marttojen Marttalassa, Mama Tree Cafessa, josta tarttuu aina mukaan jotain käytännön tietoakin.

– Tämä on edelleen kohtaamispaikka sekä maahanmuuttajaäideille että kajaanilaisäideille ja heidän lapsilleen. Toiminta on ehkä hieman muuttunut siinä mielessä, että meillä on neuvontaa tässä mukana. Meillä on joka kerta tietty teema, jonka ympärillä toimimme. Marttalassa meillä on myös enemmän neuvonta-aineistoa, ja tämä ympäristö rekvisiittoineen ruokkii maahanmuuttajaäitien kielenopiskelua, kertoo Kainuun Marttojen kotitalousneuvoja Kaino Kinnunen.

Ensikertalaisia ja konkareita

Mama Tree Cafessa on ollut osallistujia jokaisesta maanosasta. Seitsemän vuotta Suomessa asunut kiinalainen Yu oli ensimmäistä kertaa paikalla, ystävänsä suosittelemana. Tällä kertaa Mama Tree Cafessa tehtiin lettuja ja vohveleita.

– En tiennyt tästä. Ystävä sanoi, että tämä on tosi hyvä kurssi, nauraa vohveleita paistanut Yu.

Kiinalaisopiskelija ja lautasellinen vohveleita.
Hanne Kinnunen / Yle

Irakissa syntynyt Sayran on käynyt tapaamisissa jo kahden vuoden ajan.

– Se on tärkeä äideille, jotka ovat kotona lasten kanssa, tai niille, jotka ovat yksin, kertoo Sayran.

Lettuja Sayran on ehtinyt tehdä jo Suomessakin. Mama Tree Cafessa hän on oppinut suomen kielen lisäksi paljon suomalaisesta ruoasta ja leivonnaisista. Kun Sayran muutti Suomeen, suomalainen ruoka vaikutti hänestä oudolta, koska makukin oli erilainen. Nyt suosikeiksi ovat löytyneet savustettu kala ja keitot.

– Teen itse kotona paljon keittoja, koska minun lapseni tykkää niistä myös.

Ihmisen kohtaamisen taitoa

Kajaanilainen Maarit käy mielellään pienen Oili-tyttönsä kanssa Mama Tree Cafessa.

– Olen kotiäitinä, hoitovapaalla vuoden loppuun asti. Meillä ei ole päivisin hirveästi tekemistä. Tämä Mama Tree on ihan kiva, täällä tehdään ruokajuttuja ja kotijuttuja, joista saa suomalaisillekin hyödyllistä tietoa. Tällä aika kuluu hyvin ja lapsellekin on tekemistä, kertoo Maarit.

Lettutaikinaa kulhossa ja ohukaiset pannussa.
Hanne Kinnunen / Yle

Toiminta on hyvin vuorovaikutteista, sillä Kainuun Marttojen kotitalousneuvoja Kaino Kinnunenkin kertoo oppineensa paljon Cafen kävijöiltä.

Täällä äidit kohtavat toisiaan ja huomaavat, että muillakin on samanlaisia ongelmia, että muutkaan eivät tiedä tätä kaikkea.

Päivi Riski

– Olen oppinut hyvin paljon joustavuutta, ihmisen kohtaamisen taitoa, ja kun äitien kielitaito on parantunut koko ajan, niin saan tietoa myös vieraista ruokakulttuureista.

Mama Tree Cafessa vieraillut Kajaanin maahanmuuttajapalveluiden pakolaisohjaaja Päivi Riski pitää toimintaa tärkeänä.

– Tällä on valtava merkitys. Täällä äidit kohtavat toisiaan ja huomaavat, että muillakin on samanlaisia ongelmia, että muutkaan eivät tiedä tätä kaikkea. Täällä opetetaan ruoanvalmistamista ja ruoka-aineiden nimiä ja kaikkea käydään suomen kielellä läpi. Se on sellaista, mitä äidit ovat varmasti kaivanneetkin. Kun tehdään yhdessä, se kuuluu meidän asiakkaidemme kulttuuriin, sanoo Päivi Riski.