1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Verkkokeskustelijat tyrmäävät venäläisyyden päivän

Marraskuun kuudes päivä on Suomessa ruotsalaisuuden päivä. Suomella on pitkä historiallinen traditio myös osana Venäjää. Venäläisten määrä Suomessa kasvaa myös jatkuvasti. Kysyimme Yle Uutisten verkkosivuilla pitäisikö ruotsalaisuuden päivän rinnalla viettää myös venäläisyyden päivää. Vastaukset olivat pitkälti kielteisiä. Suomi-Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirin toiminnanjohtaja pitää monikulttuurista päivää parempana vaihtoehtona.

Osallistu
Venäjä, lippu liehuu
Yle

Suomella on ruotsalaisuuden päivä ja esimerkiksi Yhdysvalloissa vietetään Pyhän Patrickin päivää, jolla juhlistetaan maan irlantilaista historiaa. Myös Suomella ja Venäjällä on sekä kulttuurinen että valtiollinen yhteinen historia. Lisäksi venäläisten määrä sekä asukkaina että turisteina kasvaa Suomessa koko ajan.

Siitä saattaisi tulla erilaista turhaa riitelyä suuntaan ja toiseen. Venäläisyyttä ja suomalais-venäläistä yhteistyötä olisi hyvä tuoda esille jotain muuta kautta.

Jouni Sirkiä

Verkkokeskustelijat eivät lämmenneet ruotsalaisuuden päivän rinnalla vietettävästä venäläisyyden päivästä.

Ehkä ei venäläisyyden päivää, emme ole venäläisiä vaan suomalaisia. Turistikoukkuna voisi ajatella jonkin yhteisen historiallisen tapahtuman, mieluummin positiivisen, vuosipäivän ottamista liputuksen alle"

Ei tarvita venäläisyyden päivää, eikä tarvittaisi ruotsalaisuudenkaan päivää. Näiden juhlistaminen kuuluu näille kansoille itselleen - ei meille. Mitä juhlittavaa suomalaisilla on ruotsalaisuudessa tai venäläisyydessä? Juhlikaamme suomalaisuutta!   

Monikulttuurinen päivä kalenteriin?

Suomi-Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jouni Sirkiän mielestä Suomessa pitää nostaa venäläistä kulttuuria, mutta ei näe tarkoituksenmukaisena tuoda ruotsalaisuuden päivän rinnalle myös venäläisyyden päivää.

- Siitä saattaisi tulla erilaista turhaa riitelyä suuntaan ja toiseen. Venäläisyyttä ja suomalais-venäläistä yhteistyötä olisi hyvä tuoda esille jotain muuta kautta, Sirkiä kertoo.

Niin keskustelijoiden kuin Sirkiänkin mielestä Suomeen voisi tuoda muillekin vähemmistökansallisuuksille tarkoitetun päivän.

Venäläisyydestä on niin paljon harhakäsityksiä, että tietoa venäläisestä kulttuurista olisi tarvetta lisätä. Ehkä joskus vielä suostumme juhlistamaan venäläisyyttä yhtä kivuttomasti kuin ruotsalaisuutta.   

Heti kun muissa maissa aletaan juhlia suomalaisuuden päivää, niin voimme harkita vastaavan maan päivän viettämistä Suomessa. Ennemminkin lopettaisin samalla vaivalla ruotsalaisuuden päivän juhlistamisen yhtä aiheettomana. Tai sitten yksi yhteinen päivä kaikille vähemmistökansalaisuuksille.

- Suomessa on iso määrä muitakin etnisiä vähemmistöjä, venäläiset ovat niistä tietenkin se suurin. Voisin olla tukemassa esimerkiksi monikulttuurillisuuden päivää jolloin huomioitaisiin, että Suomessa on eläviä ja toimivia kulttuurivähemmistöjä ja samalla tutustuttaisiin näihin kulttuureihin, Sirkiä sanoo.

 "Tasa-arvoisuuden vuoksi voisi viettää maailman päivää"

Ehkä saamelaisten päivä olisi parempi vaihtoehto, koska ruotsinkieliset ja saamelaiset ovat suomalaisia. Tämän lisäksi ruotsalaisuuden päivä pitäisi muuttaa ruotsinkielen päiväksi. Suomalaisistahan tässä on kyse. 

"Jokainen päivä on venäläisyyden päivä"

Ennakkoluulot suomalaisten ja venäläisten välillä karisevat Sirkiän mielestä vuorovaikutuksen kautta.

- Sen ansiosta, että Suomessa on koko ajan kasvava venäjänkielinen vähemmistö lisää vuorovaikutusta ja sen myötä vähentää ennakkoluuloja, Sirkiä sanoo.

Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Suomi-Venäjä-Seura nostaa muun muassa venäläisen kulttuurin tuntemusta Suomessa.

- Meillä jokainen päivä on venäläisyyden päivä, Sirkiä sanoo.

Lue seuraavaksi