1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sonnihotellissa pärjää isomman oikeudella

Kun on suurin kooltaan, pääsee ensimmäisenä ruokapöytään. Ja se on tärkeää, kun tehtävänä on kasvaa mahdollisimman isoksi sonniksi.

Kotimaan uutiset
Sonnivasikoita karsinassa
Elina Kinos / Yle

Ahovuoren navetassa on vastassa mykkä joukko keltaisia korvamerkkejä kantavia vasikoita.

Kokoruskeita, mustia, mustavalkoisia, ruskeavalkoisia, valkopäisiä.

Juokko on mykkänä siksi, että emäntä änkeää navetaan paitsi vieraan kanssa niin vieläpä väärään aikaan ja ihan väärässä takissa. Vipinää tulee vasta, kun Mailis Ahovuori astuu karsinaan ja tarjoaa sormiaan maisteltavaksi.

- Tällä tavalla minä ne peltilehmälle eli juottoautomaatille houkuttelen, Ahovuori sanoo, kun äänekäs sormien lutkutus täyttää navetan.

Vaikka Ahovuoren ympäröimä vasikkajoukko on vasta vajaan kuukauden ikäistä, porukan kunkku on jo selvillä.

- Kingi on yleensä aina kooltaan suurin, usein myös röyhkein. Se menee ensimmäisenä syömään ja silloin muut siirtyvät sivuun. Pieniä sorsitaan aina, Ahovuori kertoo.

Ennen oli tuttisangot

Vasikat tulevat Jyväskylän läntisimmässä kolkassa, Korpilahden Hirvimäessä sijaitsevalle tilalle parin viikon ikäisinä ja noin 30 kiloa painavina. Ensimmäiset kaksi kuukautta ne saavat pääosan ravinnostaan juomana, eräänlaisena äidinmaidonkorvikkeena.

Vielä pari vuosikymmentä sitten vasikat juotettiin Ahovuorten navetassakin käsin sangosta, jossa oli tekonänni - vasikoiden tuttipullosta.

Nyt työn hoitaa automaatti, joka vasikoiden kaulassa riippuvien tunnisteiden avulla osaa antaa oikean määrän juomaa kullekin. Tunnisteen ansiosta porukan ahmatit eivät saa sen enempää kuin toisetkaan.

- Ilman tunnistetta täällä voisi käydä kuin ennen koulun ruokajonossa: röyhkeä menee edellä ja ottaa kymmenen lihapullaa, perässä tuleva saa vain kaksi, Ahovuori kuvailee.

Sairaalle ei maistu

Automaatista Mailis Ahovuori näkee, milloin vasikat käyvät juomassa ja millaista tahtia ne juovat.

- Jos juontinopeus on huono tai joku jättää juomansa juomatta, tietää, että jotain on pielessä.

Sonnihotellin vasikat tulevat lukuisilta tiloilta, ja vasikoiden vastustuskyky päätyy samanlaiseen testiin kuin päiväkodin aloittavalla pikkulapsella.

- Aina joku sairastuu. Yleisimpiä ovat räkätaudit ja viruksen aiheuttama ripuli.

Puolen vuoden iässä maailmalle

Suunnilleen puolet sonnihotellissa viettämästään ajasta vasikat ovat juottolan puolella. Loppuajan ne viettävät Onnelaksi ristityssä navetassa, jossa turvan edessä on ruokaa on jatkuvasti tarjolla ja tarpeet saa tehdä alleen.

- Viiden-kuuden kuukauden ikäisinä vasikat ovat noin 240-kiloisia, ja ne lähtevät isoille lihatiloille kasvamaan lopulliseen kokoonsa.

Mailis Ahovuori ei nenäliinaa tarvitse, kun kasvatit lähtevät maailmalle.

- Tämä on työtä. Ei vasikoihin ehdi kiintyä, koska melkein joka kuukausi niitä lähtee tai tulee. En edes tunne niitä nimeltä, vaikka toki jokaisella nimi onkin. Kyllä niitä siitä huolimatta hyvänä pidetään ja hellitään, hän sanoo.

Lue seuraavaksi