1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vihreän syönti ryöpsähti - kasviksia, miljoonia kiloja kasviksia

Pietarsaarelainen valmissalaattiyritys Fresh Servant kiittää menestyksestään ihmisten vihertyneitä ruokailutottumuksia. Lamakaan ei ole nähtävästi leikannut kasvisten syöntiä.

Kuva: YLE / Kalle Niskala

Suomalaisten salaatinsyönti on lähtenyt nousuun kovaa kyytiä. Pietarsaarelainen valmissalaattiyritys Fresh Servant on neljässä vuodessa tuplannut liikevaihtonsa ja työntekijämääränsä. Tuoreita vihanneksia, valmissalaatteja ja salaattiaineksia yritys välittää vuodessa yli 13 miljoonaa kiloa.

Yritys kiittää menestyksestään ihmisten vihertyneitä ruokailutottumuksia. Lamakaan ei ole nähtävästi leikannut kasvisten syöntiä.

Fresh Servant valmistaa vähittäiskaupan palvelutiskille tuoresalaatteja ja kylmähyllyyn valmiita salaattiaterioita sekä pakkaa salaattiaineksia. Näitä menee kaupaksi kaksi ja puoli miljoonaa kiloa vuosittain.

Tuoreiden vihannesten tukkukaupan yritys aloitti jo 1971. Nyt kuljetetaan paikallisten viljelijöiden salaatteja, juureksia, tomaatteja, kurkkuja sekä muita vihanneksia ja hedelmiä kauppoihin ja ravintoloihin 11 miljoonaa kiloa vuosittain.

Toimitusjohtaja Sami Haapasalmi uskoo, että valmissalaattibisnestä pystyy vielä kasvattamaan.

– Uskoisin, että suomalainen saadaan syömään vielä enemmän kasviksia siten, että me koko ajan tarjoamme uusia vaihtoehtoja. Kulutuskäyttäytyminen muuttuu. Kuluttaja haluaa tänä päivänä helppouden lisäksi terveellisyyttä, uskoo Haapasalmi.

Kuluttaja haluaa tänä päivänä helppouden lisäksi terveellisyyttä.

toimitusjohtaja Sami Haapasalmi

Uutta työvoimaa yritys hakee rekrytointikoulutuksilla, mikä takaa parhaiten osaavan henkilökunnan. Tällä hetkellä yritys työllistää noin 150 henkeä, joista osa on osa-aikaisia.

Yritys muutti Pietarsaaren kupeeseen Pedersören Edsevöhön uusiin, noin 5 000 neliön tiloihin puolitoista vuotta sitten. Vaasan lähellä Mustasaaressa sijaitsevat toinen varasto ja myyntikonttori.

Neljä vuotta sitten Fresh Servantin liikevaihto oli runsaat 15 miljoonaa euroa, tälle vuodelle odotetaan yli 30 miljoonan liikevaihtoa.