Lupa taklata, tytöt!

Rovaniemeläisiä naisia houkutellaan lappilaisille uuden liikuntalajin, roller derbyn harrastajiksi. Yhdysvalloissa 1920-luvulla naisten showesitykseksi kehitetty derby on nykyisin kilpaurheilua, mutta ripaus showhenkisyyttä on edelleen lajille ominaista. Pelaajat esimerkiksi eivät mene otteluihin omilla nimillään, vaan heillä kaikilla on alter egot.

urheilu
Roller derbyä pelaavat Petja Purhonen (vas.) ja Piia Kenttälä.
Hillevi Antikainen / Yle

Rovaniemeläiset Piia Kenttälä alias Suey Sidle ja Petja Purhonen alias Kat Poussey innostuivat roller derbystä lähestulkoon suoraan kotisohvalta.

- Nää luistimet on jo niin hienot, että halutti ihan sen perusteella alkaa harrastaa tätä. Ja tämä on oikeasti ensimmäinen laji, jota tosiaan haluan harrastaa eikä siten, että on pakko harrastaa liikuntaa, Piia Kenttälä sanoo.

Luistimet ovat lajia varten suunnitellut, niissä on neljä rullaa rinnakkain ja pohjan päkiäpäässä äkkijarru. Sääntöihin kuuluu, että aina ennen kuin luistimet vedetään jalkaan, kiinnitetään suojat. Pakollisia ovat polvi-, ranne-, kyynär- ja hammassuojat sekä kypärä. Se kertoo siitä, että pyllähdykset ja yhteenotot voivat olla rajuja.

Ei kyynär- vaan olkapäätaktiikkaa

Roller derbyä pelataan kahdella joukkueella, joissa kummassakin on viisi pelaajaa. Joukkueet kiertävät rullaluistellen rataa ja kummankin joukkueen jammeri kerää pisteitä yrittämällä luistella vastustajan pelaajien ohi. Jokaisesta ohitetusta vastustajasta saa pisteen. Muut pelaajat eli blokkaajat pyrkivät estämään vastustajan pistetehtailua ja samalla auttamaan oman joukkueen jammeria. Yksi blokkaajista on pivot eli pelinrakentaja.

Pelivälineenä on oma keho.

- Kyynärpäitä ei saa käyttää, mutta esimerkiksi olkapäitä saa eli vastustajan pelaajia yritetään esimerkiksi siten taklata pois tieltä, Suey Sidle ja Kat Poussey selostavat.

- Siinä mielessä laji on väkivaltainen, että tämä on kontaktilaji eli fyysinen kosketus vastustajaan kuuluun asiaan.

Roller derby on suunnattu nimenomaan naisille ja se on harvoja lajeja, joissa naiset saavat taklata.

- Tampereella on tiettävästi yksi miesten derby-joukkue, mutta kattojärjestö ei hyväksy jäsenikseen muita kuin naisten joukkueita. Me kyllä mielellään haluttaisiin miehiä esimerkiksi toimitsijatehtäviin, mutta pelaamaan pääsevät vain naiset, Suey Sidle sanoo.

Verkkosukkia ja irtoripsiä?

Roller derby on nykyisin kilpaurheilua, joka kysyy kovaa fyysistä kuntoa. Lajille on kuitenkin tyypillistä, että siinä on hitunen showta mukana. Selvin esimerkki siitä on, että kukin pelaaja keksii itselleen pelaajaminän.

- Nimet on aina vähän härskinkinpuoleisia ja ronskeja, jopa kaksimerkityksisiä, naiset vihjaavat.

Suomessa tunnettuja roller derby-pelaajia ovat muun muassa Cocahontas, Pink Spanker, Tsubutex ja Arja Horiseva. Maajoukkueringissä pelaa muun muassa helsinkiläinen pienikokoinen Taru Kinnunen eli Pygmi.

Peliasua derbyläisillä ei ole. Ainoa vaatimus on, että vaatteet ovat mukavat ja niissä mahtuu liikkumaan. Naisellisuuttakin pelikentälle saa halutessaan tuoda.

- Jos joku haluaa laittaa, niin siitä vaan tyllihametta ja verkkosukkia päälle ja irtoripsiä silmiin, Suey Sidle eli rovaniemeläinen rolller derby Piia Kenttälä nauraa.

Rovaniemen Roll-On Derbyn ensimmäiset varsinaiset harjoitukset pidetään lauantaina 9.11. klo 20-22 Keltakankaan liikuntahallilla Rovaniemellä.

Lisätietoja löytyy Roll-On Derbyn Facebook-sivuilta. Sähköpostiosoite on rollonderby@luukku.com (siirryt toiseen palveluun).