Ohkola on vuoden uusmaalainen kylä

Uudenmaan liitto on valinnut vuoden uusmaalaiseksi kyläksi Mäntsälän eteläosassa sijaitsevan Ohkolan. Noin 4000:n asukkaan Ohkolan vahvuuksia ovat liiton mukaan yhteisöllisyys ja virkeä kylätoiminta. Myös kansainvälisyyden korostaminen kouluissa ja nuorisoseuratoiminnassa saa kiitosta.

Ohkola, Mäntsälä
Ohkola
Yle

Mäntsälän eteläpuolella sijaitseva Ohkola tunnettiin pitkään Suomen sisäpolitiikkaa ravistaneen Mäntsälän kapinan päänäyttämönä. Tänä päivänä Ohkola on virkeä kyläyhteisö, joka ei nuku ruususen unta.

Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta kylällä vallitsee aito tekemisen meininki. Viime aikoina on ehostettu yli 100-vuotiasta nuorisoseurantaloa Kotiseutuliiton ja EU:n myöntämän rahan turvin.

- Täällä on paljon harrastuksia lapsille ja vanhuksille. Ohkola on avoin kylä. Tänne muuttaa paljon ihmisiä ja he tuntevat toisensa. Täällä on hyvä elää ja olla, ylistää kotikyläänsä nuorisoseuran johtokunnan jäsen Seija-Liisa Peltoranta.

Eloisuudestaan huolimatta kylän palvelut ovat kutistuneet vuosien saatossa: terveyskeskukseen ja kauppaan pitää lähteä kilometrien päähän. Kehitys ei kuitenkaan ole häätänyt asukkaita Ohkolasta. Paikkansa sieltä ovat löytäneet myös lapsiperheet.

- Mielestäni Ohkola on turvallinen paikka asua. Täällä on hyvät kasvupuitteet ja tilaa tehdä asioita. En haluaisi asua missään muuaalla, sanoo kolmen lapsen äiti Susan Alho.

Vaikka valtakunnallinen trendi näyttää olevan se, että maaseutu ja pikkupitäjät tyhjenevät, Ohkolassa uskotaan että kylä asuttaa ja palvelee asukkaitaan myös jatkossa.

- Me olemme täällä kuitenkin niin lähellä pääkaupunkiseutua, että Ohkola tuskin häviää kartalta, sanoo Seija-Liisa Peltoranta.