Säästöt kirpaisevat myös yksityiskouluja

Oulun kaupungin säästöpaineet ovat kiristämässä myös yksityiskoulujen taloutta. Kaupunki linjaa talousarviossaan tuen ainoastaan lakisääteisille kouluille eli Oulun kaupungin rahaa saisi jatkossa pelkästään Svenska Privatskolan.

Steiner-koulut
Yle

Oulun Steinerkoulu ja kristillinen koulu jäisivät jatkossa kokonaan vaille avustusta.

– Se tuntuu tosi väärältä, koska kyse on oululaisten veronmaksajien lapsista. Koulu on myös suuri työllistäjä, rehtori Maili Liimatta huomauttaa.

Oulun Steinerkoulu on saanut vuosittain avustusta kaupungilta noin 40 000 euroa. Kristillinen koulu on saanut tyytyä pienempiin summiin, tänä vuonna koululle herui 8000 euroa. Svenska Privatskolan puolestaan sai avustusta 130 000 euroa.

– Me emme tipu kovin korkealta, kun tukisumma on ollut tähänkin saakka hyvin pieni, Oulun kristillisen koulun rehtori Petri Ojala kuittaa.

Jokainen euro on tullut tarpeeseen

Sekä Oulun Steinerkoulu että kristillinen koulu sanovat, että jokainen kaupungin avustuseuro on tullut tarpeeseen.

– Olemme saaneet kouluun paljon lahjoitustavaraa. Esimerkiksi kalusteet ovat kaikki kierrätystavaraa, rehtori Petri Ojala sanoo.

Tiukilla eletään Oulun Steinerkoulussakin.

– Vanhemmat osallistuvat itse koulun toimintaan siivoustöitä tekemällä. Enää ei auta kuin kiristää vyötä lisää, rukoilla ja lähestyä toiveikkaasti kaupungin päättäjiä, Oulun Steinerkoulun hallituksen puheenjohtaja Antti Leikas sanoo.

Luvan saaneiden yksityiskoulujen päärahoittaja on valtio, joka maksaa tukea oppilasmäärän mukaan.

– Vuoden 1998 jälkeen perustettujen yksityisten koulujen tuki on 90 prosenttia. Joudumme tulemaan toimeen vähemmällä per oppilas kuin kunnissa, kristillisen koulun rehtori Petri Ojala muistuttaa.

Steinerkoulun uudisrakennus vaarassa

Oulun Steinerkoulu toimii rakennuksessa, joka huonokuntoisena puretaan lähivuosina. Koulun toiveena on ollut pitkään uuden koulun rakentaminen ja myös Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on listannut Steinerkoulun uudisrakennuksen maakunnan tärkeimpien kouluhankkeiden joukkoon.

Steinerkoulussa pelätään, ettei uutta koulua päästä avustuksen loppumisen takia rakentamaan lainkaan.

– Meillä on Toppilansaaressa kaupungin vuokratontti varattuna, mutta nyt on sitten suuri kysymys, pystymmekö aloittamaan rakentamista. Omarahoitusosuus on sen verran tarkkaan laskettu, että myös kaupungin tuki olisi tarvittu, Leikas pahoittelee.

Rahaa on vain välttämättömään

Oulun apulaiskaupunginjohtaja Piia Rantala-Korhonen ymmärtää yksityisten koulujen huolen, mutta muistuttaa myös kaupungin surkeasta taloustilanteesta.

– Joudumme nipistämään kaikesta ja meidän on oltava todella tarkkoina sen suhteen, että rahaa käytetään vain täysin välttämättömiin asioihin, Rantala-Korhonen sanoo.