Luottotietojen menetys ajaa opiskelijoita sossun luukulle

Yhä useampi nuori joutuu kustantamaan opiskelunsa toimeentulotuella, kun opintolainahanat ovat sulkeutuneet luottotietojen menetyksen takia. Nuorten osuus toimeentulotuen saajista on kasvanut paikoin huimasti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Nuorten osuus toimeentulotuen saajista on jatkuvassa kasvussa. Esimerkiksi Kokkolassa alkuvuoden aikana toimeentulotukea saaneista jo 42 prosenttia oli alle 29-vuotiaita. Suurin osa heistä on alle 25-vuotiaita. Toimeentulotukea Kokkolassa on alkuvuoden (15.10. mennessä) aikana saanut 642 nuorta.

– En olisi koskaan uskonut, että heitä on niin paljon, hämmästelee sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Salminen.

Tuorein valtakunnallinen tieto on vuodelta 2011, silloin toimeentulotukea saaneista 27 prosenttia oli nuoria.

Yle Uutisten viime vuoden lopulla kuntiin tekemän kyselyn mukaan ainakin viidennes toimeentulotuen saajista on alle 25-vuotiaita. Seinäjoella liki puolet toimeentulotuen piirissä olevista oli nuoria, Kokkola sijoittuisi näillä luvuilla vertailukaupunkien joukossa toiseksi. Ilmiö on sikäli erikoinen, että nuorisotyöttömyys ei ole pohjalaismaakunnissa niin vaikea kuin maassa keskimäärin.

Se kertoo nuorten lisääntyneestä työttömyydestä ja opiskelijoiden velkakierteestä

Palvelupäällikkö Inkeri Koivu

Palvelupäällikkö Inkeri Koivu Kokkolan kaupungilta pitää nuorten määrää toimeentulotukijonossa huolestuttavana.

– Se kertoo nuorten lisääntyneestä työttömyydestä ja opiskelijoiden velkakierteestä. He eivät saa ensisijaisia etuuksia eli opintolainaa.

Opintolainaa nuoret eivät saa kun he ovat menettäneet luottotietonsa.

– En tiedä, onko se yleisestä velkaantumisesta vai onko Kela kiristänyt ehtojaan, eli entistä pienemmät summat ulosotossa estävät lainan saannin.