1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosaaren kemikaalivuodosta selvitään ilman merkittäviä ympäristöhaittoja

Vuosaaren sataman divinyylibentseenivuodosta selvitään ilmeisesti ilman merkittäviä ympäristöhaittoja. Helsingin ympäristökeskuksen mukaan kemikaalipäästö näyttää rajoittuneen satama-altaaseen. Yhteensä nestemäistä ainetta valui kontista liki viisi tonnia.

Kotimaan uutiset
Vuosaaren satamassa savunnut kontti.
Jari-Pekka Pääkkönen / Helsingin ympäristökeskus

Laivasta nostetusta kontista vuosi mereen divinyylibentseeniä. Vuoto tapahtui kun pelastuslaitos jäähdytti savuavaa konttia Vuosaaren satamassa.

- Tätä divinyylibentseeniä on päätynyt sinne satama-altaaseen, kun tätä konttia on jäähdytetty. Meren pinnalla on selvästi havaittavissa kalvo, kertoo johtava ympäristötarkastaja Jari-Pekka Pääkkönen Helsingin ympäristökeskuksesta.

Helsingin ympäristökeskus selvittää nyt kuinka laajalle alueelle myrkyllinen aine on levinnyt. Silmämääräisesti päästö rajoittuu kuitenkin satama-altaaseen.

- Toistaiseksi siellä ei näkynyt kuolleita kaloja, lintuja tai muitakaan eliöitä.

Divinyylibentseeni on vettä kevyempää. Siksi vedenalaiset vahingot luultavasti jäävät pieniksi. Yhteensä kontista on vuotanut ilmaan sekä mereen liki viisi tonnia nestemäistä divinyylibentseeniä, joka on helposti syttyvä aine.

Toistaiseksi siellä ei näkynyt kuolleita kaloja, lintuja tai muitakaan eliöitä.

Jari-Pekka Pääkkönen

- Haitat rajoittuvat pintaan, koska aine sekoittuu todella huonosti veteen. Ympäristövaikutukset eivät luultavasti ulotu syvemmälle veteen, sanoo Pääkkönen.

Aine vettä kevyempää

Aineen kerääminen pinnalta on silti haasteellista, koska se on vettä kevyempää.

- Koska päästö on hyvin rajallinen, tilanne pyritään ratkaisemaan odottamalla. Aine haihtuu ajan kanssa.

Ympäristökeskus jatkaa nyt vesistötarkkailua Vuosaaressa yhdessä pelastuslaitoksen kanssa.

- Aiomme silti jatkaa tarkkailua Vuosaaressa, vaikka pahin on jo ohitse. Kokonaiskuva ja pidemmän aikavälin vaikutukset selviävät vasta jatkotutkimuksissa, Pääkkönen toteaa.

Lue seuraavaksi