"Heavy userit ja yritykset vähentäneet teatterikäyntejä"

Yleisen taloustilanteen heikentyminen näkyy osassa teattereita. Helsingin kaupunginteatteri ei yllä tänä vuonna viime vuoden katsojamääriin. Joensuussa tilanne on hieman valoisampi. Tampereen Teatterin vuodesta on tulossa hieno.

kulttuuri
Katri Helena -näytelmä Joensuun kapunginteatterissa.
Joensuun kaupunginteatteri /Johanna Kokkola

Suomalaisilla teattereilla riittää haaasteita kävijöiden houkuttelemisessa. Esimerkiksi Helsingin kaupunginteatteri arvioi tämän vuoden katsojamäärän jäävän alle 300 000 katsojan. Viime vuonna katsojia oli 322 296 eli laskua tulee olemaan kymmenisen prosenttia.

- Pudotus johtuu näkemyksemme mukaan siitä, että ihmiset ovat tällä hetkellä todella tarkkoja rahan käytössä. Esimerkiksi teatterin niin sanotut heavy userit, jotka käyvät teatterissa normaalisti 3-4 vuodessa, ovat vähentäneet käyntejään. Myös yritykset ovat vähentäneet teatterilippujen ostoa, enää ei samalla tavalla tuoda henkilöstöä ja asiakkaita teatteriin, kaupunginteatterin tiedottaja Kaisa Pelkonen kertoo.

Katri Helena vetää Joensuussa

Huomattavasti pienemmässä Joensuun kaupunginteatterissa katsojamäärät ovat hienoisessa nousussa tänä vuonna. Tammi-lokakuussa teatterin kävijämäärä oli 22454. Viime vuonna vastaavana aikana luku oli 21353. Kaupunginteatteri satsasi tänä syksynä Katri Helena -musikaaliin.

Pudotus johtuu näkemyksemme mukaan siitä, että ihmiset ovat tällä hetkellä todella tarkkoja rahan käytössä.

Kaisa Pelkonen

- Loppuvuodesta odotamme vielä parempaa, koska varsinainen pikkujoulukausihan on vasta edessäpäin. Kyllähän Katri Helena on ollut tämän syksyn vetonaula, mutta näinhän uumoiltiinkin. Esitysten täyttöaste on 90 prosenttia, Joensuun kaupunginteatterin tiedottaja Maija Gylén kertoo.

Joensuussa haasteita teatterille tuo jatkossa budjettiin kaavaillut leikkaukset. Joensuun kaupunki harkitsee osana ensi vuoden talousarviota 100 000 euron leikkausta teatterin avustukseen. Summa on noin 10 prosenttia koko tuesta.

Taantuma ei vaikuta kaikkiin esityksiin

Helsingin kaupunginteatterissa talouden taantuma ei näy kaikkien esitysten suosiossa. EsimerkiksiKiviä taskussa-näytelmän menestys jatkuu; sitä on vedetty jo 11 vuotta täysille katsomoille. Myös lokakuussa ensi-iltansa saanutTohtori Zivagoon kiinnostanut katsojia.

Loppuvuodesta odotamme vielä parempaa, koska varsinainen pikkujoulukausihan on vasta edessäpäin. Kyllähän Katri Helena on ollut tämän syksyn vetonaula, mutta näinhän uumoiltiinkin.

Maija Gylén

-Viime viikolla ensi-iltaan tullut Vielä ehtii oli loppuunmyyty jo ennen ensi-iltaansa, ja suuren suosion vuoksi esitys siirretään tammikuussa pieneltä näyttämöltä suurempaan tilaan, Arena-näyttämölle. Epäonnistumisista voisi mainita, että ohjelmistossamme keväältä jatkaneet esitykset eivät ole päässeet enää syksyllä samoihin täyttöasteisiin kuin mitä niillä oli kevätkaudella, tiedottaja Kaisa Pelkonen toteaa.

Tampereen Teatterissa iloitaan onnistuneesta vuodesta. Katsojamäärä on noussut selkeästi. Vuoden loppuun mennessä katsojia arvioidaan olevan peräti 20000 – 30000 enemmän kuin viime vuonna.

- Huima nousu selittyy pitkälti ohjelmistovalinnoilla. Syyskuussa ensi-iltaan tullut Les Misérables on ollut suurmenestys, jota on esitetty 5 kertaa viikossa. Esitykset jatkuvat marraskuun loppuun ja taas tammikuun puolesta välistä vappuun. Yksi katsojamäärään vaikuttanut asia on varmasti kasvanut yrityspakettien myynti, Tampereen Teatterin tiedottaja Sanna Huhtala kertoo.