1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaustisen biokaasuvoimala jäihin

Lassila & Tikanoja on luopunut biokaasuvoimalan ympäristöluvasta. Kymmenisen vuotta vireillä olleen voimalan piti tuottaa kaasua kaivosteollisuuden tarpeisiin.

Kotimaan uutiset
Lassila & Tikanojan jäteauto.
Riikka Sipilä / Yle

Lassila & Tikanoja luopuu Kaustiselle suunnitellusta biokaasuvoimalasta. Yhtiön tarkoituksena oli rakentaa Kalaveden kylään malminjalostuslaitoksen yhteyteen jätteistä biokaasua tekevä laitos. Kaasu olisi tullut suunnitellun metallitehtaan käyttöön.

L&T:n yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Jorma Mikkonen arvioi, että laitos olisi toteutuessaan maksanut 5 - 10 miljoonaan euroa. Sille laadittiin ympäristövaikutusten arviointi viime vuosikymmenen puolivälissä. Tämä maksoi L&T:lle Mikkosen mukaan noin 100 000 euroa.

Lassila & Tikanoja ilmoitti aluehallintovirastolle lokakuun puolessa välissä, että se vetää olemassa olevan ympäristölupansa pois.

Me olimme kymmenisen vuotta mukana ja näimme, että ei ole järkevää jatkaa.

– Taustalla on se, että asiakkaamme eli rikastamon toteuttamisaikataulu on edelleen avoin. Meillä ei ole oikeastaan enää aktiivista roolia siinä hankkeessa ja siksi yritimme tarjota tätä ympäristölupaa rikastamolle, mutta ymmärsimme että he eivät olleet valmiita viemään sitä eteenpäin, kertoo Mikkola

Hanketta aikanaan valmistelleet L&T:n työntekijät ovat poistuneet yhtiön palkkalistoilta.

– Varmasti tämä kuvastaa sitä yleistä toimintaympäristöä kun uusien kaivosten ja teollisten hankkeiden investointirahoitus on entistä vaikeampaa. Varmasti kaikki olisivat toivoneet, että tämmöinen hanke tulee. Toisaalta ei sitä ole ymmärtääkseni täysin haudattukaan. Me olimme kymmenisen vuotta mukana ja näimme, että ei ole järkevää jatkaa. Siksi päätimme tarjota sitä muille ja päätimme vetäytyä, selittää Mikkola.

Lue lisää uutisia Keski-Pohjanmaalta täältä

Lue seuraavaksi