1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kouvolan säästöehdotukset näkyisivät lapsiperheen arjessa

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäen keskiviikkona julkistama talousarvio ensi vuodelle on 10,7 miljoonaa euroa alijäämäinen. Veroprosentit ovat säilymässä ennallaan. Leikkuri on iskemässä muun muassa kotihoidon kuntalisään.

Kotimaan uutiset
Lapsi istuu hiekkalaatikolla.
Mirva Korpela / Yle

Kaupunginjohtaja Lauri Lammenmäen talousarvioesitys tuntuu toteutuessaan ainakin kouvolalaisten lapsiperheiden arjessa. Lamminmäki esittää vuonna 2010 käyttöönotetun kotihoidon kuntalisän eli niin sanotun Kouvola-lisän poistamista.

Aiemmin syksyllä lautakunta halusi pitää kiinni lasten kotihoidosta vanhemmille maksettavasta tuesta, mutta nyt Kouvola-lisä on jälleen liipasimella. Kaupunki laskee säästävänsä ylimääräisen tuen poistamisella vuosittain 1,2 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja ei usko, että tuen poistaminen lisää tunkua kunnalliseen päivähoitoon.

–Kun muissa kunnissa on tehty arvioita siitä, että onko se vaikuttanut päivähoidon tarpeeseen, niin ei ole voitu osoittaa, että sillä olisi tällaista vaikutusta, Lauri Lamminmäki perustelee.

Kouvola aikoo myös sulkea kaikki kolme perhepuistoa vuonna 2016. Näin kaupunki säästäisi vuosittain noin 240 000 euroa. Lisäksi säästöt näkyvät esimerkiksi koulujen tuntimäärien pienenemisenä.

Puolet investoinneista lainarahalla

Investoinnit kaupunki karsii minimiin. Kouvolanseudun ammattiopiston kampuksen rakentaminen Tornionmäelle maksaa kahden seuraavan vuoden aikana noin viisi miljoonaa euroa. Ensi vuoden aikana kaupunki käyttää eniten rahaa Mansikka-ahon koulun rakentamiseen, 4,2 miljoonaa euroa.

Jos näillä esityksillä päästään läpi, niin ensi vuosi näyttää yhtä lailla pahalta.

Lauri Lamminmäki

Kaikkiaan kaupunki aikoo käyttää rahaa ensi vuonna rakentamiseen ja remontoimiseen yli 36 miljoonaa euroa, josta puolet on lainarahaa. Ensi vuonna kaupungin lainamäärä nousee noin 2600 euroon asukasta kohden.

Ensi vuonna kaupungin tulos on jäämässä 10,7 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Luku ei pidä sisällään käynnissä olevien yt-neuvotteluiden kautta saatavia henkilöstösäästöjä, ja tämän takia kaupunginjohtaja ei halua korottaa veroprosentteja tässä vaiheessa.

Kaupunginjohtajan mukaan Kouvolalla on vielä pitkä matka siihen, että se täyttäisi kriisikunnan kriteerit, mutta tästäkään huolimatta talousarvion tekeminen myöskään vuoden kuluttua ei näytä yhtään auvoisammalta.

–Jos näillä esityksillä päästään läpi, niin ensi vuosi näyttää yhtä lailla pahalta. Tietysti meillä on epävarmuustekijöitä, jotka liittyvät talouden yleiseen kehitykseen ja työllisyyteen tällä alueella, sanoo Lauri Lamminmäki.

Kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviosta joulukuussa.

Lue seuraavaksi