Katainen Turkin jäsenyysneuvotteluista: Pakettiin kuuluvat oikeusvaltioperiaate ja kansalaisvapaudet

Oikeusvaltioperiaate, kansalaisvapaudet ja markkinat muodostavat kokonaisuuden, Katainen muistuttaa.

Kotimaa
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja Suomen pääministeri Jyrki Katainen lehdistötilaisuudessa.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja Suomen pääministeri Jyrki Katainen lehdistötilaisuudessa Helsingissä 6. marraskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kataisen mukaan Turkki on poliittisesti ja kaupallisesti kiinnostava alue Euroopalle. Hänen mukaansa alueet pystyvät jakamaan saman arvopohjan, ja alueiden olisi luontevaa olla joku päivä yhdessä. Hänen mukaansa yhdentyminen vakauttaisi myös turvallisuustilannetta.

Prosessi on kuitenkin haastava, eikä kyse ole pelkästä kauppayhteisöstä vaan monesta muustakin alasta, Katainen sanoo.

- Turkki ja EU ovat sopineet yhteiskuntien modernisoimisesta ja sellainen vie aina aikansa. Kyse ei ole pelkästään talouden modernisoimisesta.

- EU ei ole vain vapaakauppa-alue, vaan arvoyhteisö. Tätä ei voi liikaa korostaa. Oikeusvaltioperiaate, kansalaisvapaudet ja markkinat muodostavat kokonaisuuden. Nykyisessäkin EU:ssa on välillä vakeaa muistaa tätä, Katainen muotoili.

Katainen muistuttaa, että neuvottelut ovat edenneet hitaasti myös sen takia, että jotkin eurooppalaiset valtiot ovat sen estäneet.

- Kyseessä on polittinen kysymys myös EU:n puolelta. Jäsenyys on siis erittäin haastava hanke, mutta olemme kuitenkin iloisia, että neuvottelut ovat taas edenneet.

Kataisen kanssa yhteisessä tiedotustilaisuudessa esiintynyt Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi olevansa varma, että maa saa Suomen tuen seuraavien neuvottelukohtien avaamisessa.

EU-jäsenyysneuvottelut etenevät kohdasta toiseen. Jokaisessa kohdassa tarkastetaan maan sopivuus unioniin joltain tietyltä kannalta, ja ehdot pitää täyttää ennen kuin seuraava neuvottelukohta voidaan avata.