1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä vie olympiasoihdun avaruuteen - turvaköysi estää soihdun karkaamisen äärettömyyteen

Sotšin olympialaisiin matkaava soihtu lähetetään avaruuteen tänään torstaina Baikonurin avaruuskeskuksesta. Lauantaina kosmonautit käyvät avaruuskävelyllä sammutetun soihdun kanssa.

Ulkomaat

Sotšin talviolympialaisiin matkaava olympiasoihtu lähetetään tänään torstaina avaruuteen Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista. Soihdun saavuttua kansainväliselle avaruusasemalle kaksi venäläistä kosmonauttia vie sen mukanaan avaruuskävelylle lauantaina.

Soihtu on varustettu turvaköydellä, jotta se ei karkaisi kosmonauttien käsistä äärettömään avaruuteen. Olympiatuli ei pala soihdussa avaruusvierailun aikana, vaan liekki on jätetty palamaan maan pinnalle. Soihtu palaa maahan ensi maanantaina.

Olympiasoihtu on viety avaruuteen aiemminkin, mutta vuosina 1996 ja 2000 tehtyjen vierailujen aikana sitä ei viety aluksen ulkopuolelle.

Helmikuussa käytäviin talviolympialaisiin matkaava soihtu vierailee kaikilla Venäjän 83:lla hallinnollisella alueella. Lisäksi soihtua käytetään muun muassa Baikaljärven pohjassa ja pohjoisnavalla.

Lokakuussa Venäjälle Kreikasta saapunut olympiasoihtu on ehtinyt sammua jo useamman kerran.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi