1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Miten käy Studio Ghiblin?

Animaatio-ohjaaja Hayao Miyazakin uran loppuminen tietää kovia aikoja myös Japanin johtavalle animaatiostudiolle. Miyazaki ja ohjaaja Isao Takahata perustivat studion vuonna 1985 tuottamaan heidän omia projektejaan.

Kuva: Studio Ghibli Inc.

Ainakaan vielä lappua ei lyödä luukulle, sillä Studio Ghiblillä on työn alla kaksi elokuvaa.

Ensimmäinen niistä on 78-vuotiaan Isao Takahatan myöhemmin marraskuussa ensi-iltansa saava satuelokuva Kaguya-hime no Monogatari  (suom. prinsessa Kaguyan tarina).

Toinen elokuva näkee päivänvalon Japanissa ensi kesänä eikä siitä kerrota vielä enempää.

- Nämä kaksi meillä on suunnitelmissa. Ajattelemme nyt niitä. Ikinä ei voi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, sanoo yhtiön entinen johtaja ja nykyinen tuottaja Toshio Suzuki.

Miyazakin ja Takahatan elokuvien lisäksi Studio Ghibli on tuottanut myös nuorempien kykyjen elokuvia. Ne ovat kuitenkin olleet enemmän tai vähemmän myös Hayao Miyazakin projekteja.

Miyazakin päätös siirtyä eläkkeelle voikin johtaa jopa Studio Ghiblin pienentämiseen, tuumii monen Ghibli-elokuvan (mm. Prinsessa Mononoke, Henkien kätkemä) animoinnista vastannut Kitaro Kosaka .

- Minulle Studio Ghibli on yritys, jonka tehtävä on tuottaa Hayao Miyazakin animaatioita. Siinä mielessä saatamme pienentää toimintaamme, mutta en ole siitä varma. Onhan meillä aina museo ja lyhytelokuvat, Kosaka sanoo.