1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tšeljabinskin räjähdys osoitti - meteoriittivaara voi olla arvioitua pahempi

Tuoreiden tutkimusten mukaan todennäköisyys sille, että Maahan iskeytyy Tšeljabinskin meteorin kokoinen murikka voi olla jopa seitsemän kertaa suurempi kuin on arvioitu.

Ulkomaat
Sortunut tehdasrakennus.
Meteoriitin räjähdyksen aiheuttama paineaalto romahdutti tehtaan Tšeljabinskissa.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän yllä viime talvena räjähtänyttä meteoriittia tutkineet tiedemiehet arvioivat, että uhka meteoriitin osumisesta Maahan on suurempi kuin aiemmin on ajateltu.

Viime helmikuussa Tšeljabinskissä meteoriitti syöksyi ilmakehään 42 000 kilometrin tuntinopeudella. Keskiviikkona julkaistujen tutkimusten mukaan todennäköisyys sille, että Maahan iskeytyy samankokoinen - ja jopa suurempi ja vaarallisempi meteori - on neljä, viisi tai jopa seitsemän kertaa suurempi kuin ennen Tšeljabinskin tapausta arvioitiin.

Tämä tarkoittaa, että aurinkokunnassa voi sinkoilla noin 20 miljoonaa Tšeljabinskin meteorin kokoista murikkaa kolmen miljoonan asemesta, sanoi Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn tutkija Paul Chodas.

Tšeljabinskin meteorin räjähdys vastasi 40 atomipommia

Ennen Tšeljabinskin tapausta NASA oli tutkinut vain 30-metrisiä ja suurempia meteoreja. NASA oli arvellut, ettei pienemmistä aiheudu vaaraa.

Tšeljabinskin meteori oli kuitenkin halkaisijaltaan pienempi, vain 19-metrinen, mutta tutkijoiden mukaan sen räjähdys vastasi voimaltaan 40:ä Hiroshiman atomipommia.

Räjähdyksen paineaalto rikkoi tuhansia ikkunoita, ja välähdys sokaisi tilapäisesti 70 ihmistä sekä aiheutti kymmenille palovammoja. Yhteensä 1 600 ihmistä loukkaantui.

Räjähdys voi sattua useammin kuin on arvioitu

Aiemmin tutkijat ovat arvelleet, että meteoriitin aiheuttama, ilmassa sattuva räjähdys sattuu kerran 150 vuodessa. Arvio perustui ilmakehässä havaittujen meteorien määrään.

Yksi tuoreista tutkimuksista paljastaa, että vastaavalainen räjähdys voi sattua kerran noin 30 vuodessa.

NASA ja Yhdysvaltain pelastusvirasto tekevät paraikaa evakuointisuunnitelmia siltä varalta, että meteoriitti uhkaa Yhdysvaltoja.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi