Arafatin leski järkyttynyt myrkkylöydöstä

Sveitsiläiset tutkijat kertoivat keskiviikkona löytäneensä palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin luista suuria pitoisuuksia radioaktiivista poloniumia. Uutiskanava Al-Jazeeran mukaan poloniumia löytyi 18-kertaisen määrän normaaliin verrattuna. Jo aiemmin sveitsiläistutkijat kertoivat löytäneensä poloniumia Arafatin vaatteista.

Ulkomaat
Suha ja Jasser Arafat vuonna 1994.
EFE / EPA

Vuonna 2004 kuolleen palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin luista tehdyt myrkkylöydökset järkyttävät hänen leskeään Suha Arafatia. Tämä on vakuuttunut siitä, että Arafat kuoli rikoksen uhrina.

Sveitsiläiset tutkijat kertoivat keskiviikkona löytäneensä palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin luista suuria pitoisuuksia radioaktiivista poloniumia. Uutiskanava Al-Jazeeran mukaan poloniumia löytyi 18-kertaisen määrän normaaliin verrattuna. Arafatin kuolemaa on tutkittu Suha Arafatin ja tv-kanava al-Jazeeran aloitteesta.

Suha Arafat kertoi Al-Jazeeralle, että hän on järkyttynyt ja surullinen löydöksistä.

– Se on järkyttävä, järkyttävä rikos, jolla päästiin eroon suuresta johtajasta, Suha Arafat sanoi Al-Jazeeralle. Hän ei nimennyt Israelin rikoksen tekijänä, mutta epäili tekijäksi ydinasevaltiota.

– En voi syyttää ketään, mutta kuinka monella valtiolla on ydinreaktori, joka voi tuottaa poloniumia?

Palestiinalaisviranomaiset ovat pitkään syyttäneet Israelia Arafatin myrkyttämisestä. Israel on kiistänyt väitteet. Arafat kuoli sairaalassa Ranskassa, eikä hänelle tehty ruumiinavausta perheen pyynnöstä. Lääkärit eivät tuolloin kyenneet kertomaan Arafatin kuolinsyytä.

STUK: 18-kertainen määrä ei välttämättä tapa

Säteilyturvakeskuksen johtajan Tarja K. Ikäheimosen mukaan nyt julkisuudessa olevista tutkimustuloksista ei voi vielä päätellä sitä, oliko Arafat myrkytetty vai ei.

–18-kertainen ei sinänsä kertamääränä kuulosta hurjan isolta, mutta hyvin hankalaa pelkällä tällaisella tiedolla ottaa kantaa siihen, voisiko olla myrkytetty vai voisiko kuulua tällaiseen vaihteluväliin, Ikäheimonen sanoo.

Hänen mukaansa 18-kertainen määrä poloniumia normaaliin verrattuna ei välttämättä ole tappavaa.

Ikäheimonen huomauttaa, että ihmisen elintavat vaikuttavat paljon siihen, mikä on niin sanottu normaali määrä poloniumia. Hän kertoo ihmisten saavan poloniumia muun muassa ravinnosta ja tupakasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters