1. yle.fi
  2. Uutiset

Köyhin entisistä neuvostotasavalloista valitsi jälleen saman presidentin

Emomali Rahmon sai murskavoiton keskiviikkoisissa presidentinvaaleissa. Oppositio on syyttänyt presidentinvaaleja demokratian puutteesta.

Ulkomaat
Emomali Rahmon
Harish Tyagi / EPA

Tadzhikistanissa presidentti Emomali Rahmon on voittanut neljännen presidenttikautensa. Rahmon sai ylivoimaisen äänten enemmistön keskiviikkona järjestetyissä vaaleissa, kertoi maan keskusvaalilautakunta torstaina.

Rahmon sai kaikkiaan 83,1 prosenttia äänistä. Luku oli vielä suurempi kuin 2006, jolloin hän keräsi 79,3 prosenttia. Toiseksi eniten ääniä viidestä kilpakumppanista keräsi kommunistipuolueen ehdokas Ismoil Talbakov, joka sai vain viisi prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 86,6.

Oppositio on syyttänyt presidentinvaaleja demokratian puutteesta. Rahmonin merkittävin kilpailija, lakinainen Oinihol Bobonazarova ei päässyt vaaliehdokkaaksi saakka, sillä hän ei onnistunut keräämään täyteen vaadittua 210 000 allekirjoitusta ehdokkuutensa tueksi. Hän jäi noin 8 000 allekirjoitusta vajaaksi, ja sanoi, että tarvittavia allekirjoituksia ei ehditty kerätä viranomaisten häirinnän vuoksi.

Emomali Rahmon, 61, on johtanut Tadzhikistania vuodesta 1992 saakka. Valtaan hän nousi Tadzhikistanin sisällissodan alun kaaoksessa. Neljäs kausi jatkuu vuoteen 2020 saakka.

Tadzhikistan on köyhin entisistä Neuvostoliiton tasavalloista ja se kärsii muun muassa vakavasta energiapulasta. Sijainniltaan maa on strateginen, sillä se sijaitsee Afganistanin ja Kiinan rajoilla.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi