1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Lapsen katse voi paljastaa autismin riskin

Amerikkalaistutkijoiden mukaan lapset, joiden katsekontakti muihin ihmisiin alkaa lyhetä 2-6 kuukauden iässä, ovat suurimmassa vaarassa kehittää autismin.

Ulkomaat

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan lapsen katse voi paljastaa autismin riskin. Nature -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona julkaistun tutkimuksen mukaan se, milloin ja kuinka pitkään lapsi katsoo muita ihmisiä silmiin antaa ensimmäisiä viitteitä vaarasta kehittää autismi.

Vauvat, joille kehittyi autismi 3-vuotiaana, katsoivat toisia ihmisiä silmiin huomattavasti vähemmän kuin vauvat, joille ei kehittynyt autismia. Katsekontakti alkoi lyhentyä 2–6 kuukauden iässä. Vastasyntyneiden katsekontaktissa ei ollut eroja.

– Lapset joiden katsekontakti väheni nopeimmin olivat niitä, jotka myöhemmin kärsivät eniten sosiaalisista vammoista ja kehittivät eniten oireita, tutkimusjohtaja Warren James sanoo New York Timesissa (siirryt toiseen palveluun).

Sylivauvojen autismin hoitoon ei ole vakiintuneita menetelmiä. Amerikkalaistutkijat huomauttavat, että koska vastasyntyneiden katsekontakteissa ei ollut eroja, autismin kehittymistä voisi ehkä hidastaa tai sen voisi pysäyttää. He toivovat, että tutkimus johtaa tehokkaiden hoitomuotojen kehittämiseen.

Tutkijat korostavat, että tutkimuksesta ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Emme halua aiheuttaa vanhemmille huolta, että jos lapsi ei katso heitä silmiin koko ajan, se on ongelma. Ei se ole. Lapset katsovat vähän joka puolelle, Warren James sanoo New York Timesissa.

Lue seuraavaksi