Voinko rokotuttaa tyttäreni? 10 vastausta HPV-rokotteesta

Yläkouluikäisille tytöille annettavat HPV-rokotteet herättivät paljon kysymyksiä Ylen verkkokeskustelussa. Kokosimme yhteen kymmenen tärkeintä kysymystä ja asiantuntijalääkärin vastaukset niihin.

Kotimaa
Ruisku.
Pekka Sipilä / Yle

Suoran linjan Kysy HPV-rokotteesta -nettikeskusteluun tuli torstain (7.11.) aikana satakunta yleisökysymystä. Kysymyksiin vastasi sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Taneli Puumalainen. Hänen vastuualueinaan sosiaali- ja terveysministeriössä ovat rokotusohjelma, tartuntataudit sekä lasten ja nuorten asiat.

1. Kuinka hyvin HPV-rokote suojaa kohdunkaulan syövältä?

Rokotteen kokonaissuojateho on 93 prosenttia leikkaushoitoa vaativia syövän esiasteita vastaan.

Molemmat HPV-rokotteet antavat suojaa selvästi yleisimpiä syöpää aiheuttavia tyyppejä, HPV16:ta ja HPV18:ta vastaan. Suomessa rokotusohjelmassa nyt annettava Cervarix-rokote suojaa myös kolmea muuta HPV-tyyppiä vastaan.

2. Miksi rokotetaan vain tytöt eikä ollenkaan poikia?

HPV-virus tarttuu pojille ja pojilta. Kohdunkaulansyöpä ja sen esiasteet ovat kuitenkin huomattavasti yleisempiä kuin poikien HPV-viruksen aiheuttamat peniksen ja peräaukon syövät. Poikien HPV:n aiheuttamien syöpien ehkäisy rokottamalla on siis mahdollista, mutta sen verran kallista, että rokotusohjelmia ei ole pidetty kustannusvaikuttavina.

On arvioitu, että jos riittävän suuri osuus tytöistä rokotetaan, HPV viruksen kierto vähenee ja vähitellen loppuu. Jos tyttöjen rokotuskattavuus jää kuitenkin alhaiseksi, voisi poikien rokottaminen vähentää edelleen viruksen kiertoa ja vähentää myös kohdunkaulansyöpää.

3. Onko HPV-rokotteessa käytettävä adjuvantti eli tehosteaine sama kuin sikainfluenssarokotteessa?

Ei ole. Kyseessä on aivan eri aine.

4. Mitkä ovat rokotteen haittavaikutukset?

Varsinaiset yliherkkyysreaktiot ovat harvinaisia. Vakava välitön reaktio, anafylaksia, on erittäin harvinainen.

Tavanomaisimmathaittavaikutukset ovat pistosalueen paikallisoireet, kuten kipu, punoitus ja turvotus. Päänsärkyä tai sairauden tunnetta on kuvannut lähes joka toinen rokotteen saaja, ja kuumetta tai lämpöilyä noin 15 prosenttia. Pahoinvointia tai oksentelua on ollut runsaalla neljäsosalla ja lihas- tai nivelsärkyä noin joka viidennellä.

5. Voiko tyttö ottaa rokotteen, jos hänellä on jokin perussairaus?

Yleensä perussairaudet, joista lapsilla astma yleisin, eivät ole este rokottamiselle.

Mikäli rokotettavalla on merkittävä perussairaus, kannattaa rokottamisesta keskustella esimerkiksi hoitavan lääkärin kanssa.

Atopia ei estä rokottamista. Epilepsiassa mahdollinen lisääntynyt riski liittyy rokotteiden toisinaan aiheuttamaan kuumereaktioon ja kuumeen mahdollisesti laukaisemaan epilepsiakohtaukseen.

6. Tiedetäänkö rokotteen pitkäaikaisvaikutukset?

HPV-rokotuksesta on jo noin 10 vuoden kokemus, ja sitä on annettu yhteensä 175 miljoonaa annosta.

Kaikkien rokotteiden mahdolliset haittavaikutukset ilmenevät lyhyemmän ajan, tavallisesti päivien tai kuukausien kuluessa rokotteen antamisesta.

7. Onko rokotteella yhteisvaikutuksia jonkin toisen rokotteen kanssa?

Muiden rokotteiden anto ei vaikuta HPV-rokotusten aikatauluun. HPV-rokotteita voi siis antaa toisten rokotteiden kanssa samaan aikaan tai erikseen.

8. Millä tavoin papilloomavirus tarttuu?

Syöpää aiheuttavat HPV-virukset tarttuvat parhaiten limakalvokontaktissa, seksissä. Kohdunkaulan limakalvo on erityisen herkkä HPV-tartunnan aiheuttamille solumuutoksille.

Jos kummallakaan ei ole muita seksisuhteita, HPV-tartunnan todennäköisyys on olematon. Kohdunkaulansyöpää ei kehity ilman edeltävää HPV-infektiota.

9. Kuinka rokote vaikuttaa viruksen jo saaneeseen?

Tutkimuksissa HPV-rokotetta on annettu sekä kohdunkaulan HPV-negatiivisille että -positiivisille. Eroja haittavaikutuksissa ei ole todettu. HPV-rokotetta on annettu runsaasti myös sen ikäisille, joilla HPV positiivisuus on jo todennäköistä.

Esimerkiksi vauvan iholla tai limakalvoilla lyhytaikaisesti oleskeleva HPV ei saa aikaan sellaista kroonista tulehdusta, joka jotenkin heikentäisi myöhemmin annetun HPV-rokotteen tehoa.

HPV-rokotteet ehkäisevät, mutta eivät hoida olemassa olevaa HPV-tartuntaa.

10. Miksi kahdesta HPV-rokotevalmisteesta Suomeen on valittu juuri Cervarix-valmiste?

Myyntiluvallisia HPV-rokotteita on kaksi: Cervarix ja Gardasil. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö päätti käyttää tarjouskilpailussa kriteerejä, joissa Cervarix–rokote sai pisteitä hieman paremman kohdunkaulansyövän ehkäisytehon ja Gardasil–rokote kondyloomasuojan johdosta. Suurin osa pisteytyksestä annettiin hinnan perusteella.

Tarjouskilpailun lopputuloksena rokotusohjelmaan valittiin Cervarix-rokote. Rokotteet hyväksytään rokotusohjelmaan hyvin pitkän ja perusteellisen harkinnan jälkeen.

Viimeinen kysymys: Ottaisitko rokotteen omalle tyttärellesi?

Minulla on 10-vuotias tyttö, jolle ajattelin sitten 6.-luokalla suosittaa HPV-rokotusta.