Koe uusi yle.fi

Leirisaaresta löytyi kalliomaalaus - Puumalan Ekelinniemen peura oli tuhansia vuosia piilossa

Lappeenrantalainen retkeilijä lähti kotimökiltä Puumalan Lintusalosta retkeilemään. Väriläiskä lähikalliossa osoittautui maalaukseksi, josta ei aiemmin ollut tiedetty mitään.

Kotimaa
Kalliomaalaus Puumalan Ekelinniemessä
Kalliomaalaus Puumalan EkelinniemessäJuha Haikola

Lappeenrantalainen Juha Haikola on vuosia ollut Puumalan Lintusalon mökkiläinen, mutta Katosselän Ekelinniemi oli hänelle kuitenkin outoa aluetta. Kahden pariskunnan leiriretkellä asetuttiin kallion kupeeseen. Sieltä löytyi väriläikkä.

Myöhemmin amanuenssi Jukka Luoto Etelä-Karjalan museosta vahvisti, että kyseessä on ihan aito, tuhansia vuosia vanha kalliomaalaus, jota kukaan ei ollut tähän mennessä löytänyt. Alan harrastajat Matti Hakulinen ja Eero Siljander ovat samaa mieltä: aito on.

"Tämähän näyttää kalliomaalaukselta"

Maalaus löytyi viime heinäkuussa Ekelinniemen lounaisrannan kalliosta. Maalauksia on kolmessa kohdassa noin 3x3 metrin alueella. Juha Haikola arvioi, että kuvat ovat suunnilleen 6-8 metrin korkeudella Saimaan tämänhetkisestä pinnasta.

- Huomasin kaksi isompaa väriläikkää. Kun tutkin tarkemmin, huomasin hirvieläimen kuvan ja tajusin, että tämähän näyttää kalliomaalaukselta. En ollut koskaan aikaisemmin nähnyt luonnossa mitään sellaista, Juha Haikola kertoo.

- Näytti siltä, että sillä on jo ikää. Se oli vanhan näköinen ja päällä kasvoi jäkälää. Kallion pinnasta oli sään vaikutuksesta lohkeillut väriä pois. Siinä vaiheessa en tiennyt, oliko maalaus jo ennestään tiedossa.

"Pitäisi tutkia lisää tulevina kesinä"

Ekelinniemen kalliomaalaus oli ensimmäinen, jonka Juha Haikola on koskaan nähnyt. Löytö on innostanut hänet katselemaan kallioseinämiä ja tutustumaan jo aikaisemmin löydettyihin maalauksiin.

- Olihan se aikamoista tuuria, Haikola sanoo. - Koskaan ennen emme ole leireilleet siellä ja näin kävi.

- Peuran kuva se on. Yleensä ne ovat olleet hirviä, mutta tämä oli vähän erimallinen.

- Saattaa siellä olla muuallakin maalauksia. Pitäisi käydä tulevina kesinä tutkimassa, Juha Haikola sanoo muistellessaan viime heinäkuun 8. päivä tekemäänsä löytöä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena