Syöpärokote herättää hämmennystä

Papilloomavirusrokotteita on alettu antaa tytöille peruskouluissa. Jyten eli Jyväskylän yhteistoiminta-alueen 9. luokan tytöt rokotetaan kohdunkaulan syöpää vastaan ensimmäisinä.

HPV-rokote
Rokotus.
Yle

Muun muassa Kuokkalan koululla aloitellaan parhaillaan 6.-9.-luokkalaisten tyttöjen HPV-rokotuksia. Rokote ehkäisee erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle 12-vuotiaan rokottamiseen tarvitaan huoltajan lupa.

- Vuosittain Suomessa sairastuu 150 ihmistä kohdunkaulan syöpään, joista 50 menehtyy eli tällä pyritään ehkäisemään näitä, kertoo Kuokkalan koulun kouluterveydenhoitaja Tiina Impola.

Kohdunkaulan syöpää esiintyy jo 25-vuotiailla. Syövän ja sen esiasteiden hoito heikentää merkittävästi elämänlaatua. Ongelma koskettaa tuhansia naisia.

- Gynekolisen alueella tehtävät leikkaukset vaikuttavat luonnollisesti naisen lapsen saantiin, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen ja voi olla myös virtsan- ja ulosteen pidätysvaikeuksia, kuvailee kouluterveydenhuollon vastuulääkäri Minna Leppäkynnäs.

12-vuotiaan tytön oma tahto painaa

Koululaisten vanhemmilta kysytään mielipidettä rokotteen antamisesta etukäteen, mutta halutessaan 12-vuotta täyttänyt tyttö voidaan myös rokottaa vasten vanhempien tahtoa.

- Jos terveydenhoitaja katsoo, että nuori on kypsä arvioimaan itse tilannetta, niin perusteltuna voidaan rokote tällöin antaa myös ilman vanhempien lupaa, sanoo Jyväskylän normaalikoulun kouluterveydenhoitaja Hannele Saarela.

HPV-rokote on herättänyt julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa suurta kuohuntaa. Monet pelkäävät HPV-rokotteen aiheuttavan samanlaisia jälkiseuraamuksia kuin sikainfluenssarokote.

- Toivon, että niitä asioita ei sekoitettaisi, että niissä on kuitenkin niin paljon erilaisia näyttöön perustuvia asioita taustalla. Tämä HPV on niin tutkittu ja selvitetty ja miljoonille ja miljoonille rokotettu Keski-Euroopassa ja Euroopassa yleisesti käytetty. Me ollaan varmaan viimeisiä maita, missä on nyt otettu rokotusohjelmaan tämä HPV-rokotus, kertoo palvelujohtaja Riitta-Maija Hautamäki kouluterveydenhuollon palveluista.

Kyselyjä tullut paljon

Myös Kuokkalan koulun oppilaissa ja vanhemmissa rokote on herättänyt hämmennystä.

- Aika paljon on tullut soittoja ja Wilma-viestejä siitä, että mitä mieltä sinä olet tästä rokotteesta ja voitko suositella tätä. Vähän sellainen markkinoija tässä on ehkä joutunut olemaan, kertoo kouluterveydenhoitaja Tiina Impola.