1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Saavutus tämäkin: Kuopiossa on tiettävästi eniten muistolaattoja

Asialle vihkiytyneen kansliasihteerin aikana eri puolille Kuopiota ilmestyi peräti 50 muistolaattaa. Kaikkiaan kaupungissa on lähes 70 muistolaattaa, ja sillä Kuopio kilpailee Turun kanssa Suomen laattapääkaupungin tittelistä.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

"J.V. Snellman asui tällä paikalla 1843–1845". Tarkkasilmäisen jalankulkijan on vaikea olla huomaamatta edes yhtä Snellmaniin tai muihin kuopiolaisiin merkkilöihin liittyvää seinälaattaa liikkuessaan kaupungissa. Kuopiossa on nimittäin tiettävästi eniten merkkihenkilöille, yrityksille, yhteisöille ja tapahtumille perustettuja muistolaattoja.

- Kokoonsa nähden Kuopiossa on eniten laattoja Suomessa, 67. Turku  on toinen kaupunki, missä laattoja on paljon, sanoo "Snellmanista Ahtisaareen. Henkilöt ja tapahtumat Kuopion laattoina" -kirjan kirjoittaja Markku Heiskanen.

Vaikka Viitalan laattainnostukselle aikoinaan hymyiltiin, niin nyt on havaittu hänen olleen aikaansa edellä.

Markku Heiskanen

Kuopion kaupunkikulttuurillista erikoisuutta on kiittäminen etenkin asialleen vihkiytynyttä kanslianeuvos Heikki Viitalaa, joka tuli kaupungin palvelukseen vuonna 1969. Kaupungin kansliasihteerinä ollessaan Viitala oli perustamassa peräti 50 erilaista muistolaattaa.

- Vaikka Viitalan laattainnostukselle aikoinaan hymyiltiin, niin nyt on havaittu hänen olleen aikaansa edellä, Heiskanen toteaa kirjan esipuheessa.

Jääkärikenraalin muistolaatta ihastuttaa

Kaikki Kuopion muistolaatat kuvannut Mauno Hämäläinen kertoo muistolaattojen kuvaamiseen olleen vaikeaa työtä. Varsinkin taiteellisten laattojen ominaisuuksien saaminen esiin vaati tietynlaisen valon.

- Joihinkin kohteeseen sopiva valo saattoi tulla vain 10–15 minuutin ajan. Juho Rissasen laatta Peipposenrinteellä piti käydä vartin yli neljä aamulla kuvaamassa, että sai sopivan valon, Hämäläinen sanoo.

Vaikka muistolaatta ei välttämättä sanana herätä mielikuvaa näkemisen arvoisesta kohteesta, monet Kuopion laatoista ovat todella näyttäviä. Hämäläisen mielestä kenties komein on vanhan kasarmialueen esikuntarakennuksen seinässä oleva jääkärikenraalimajuri Einar Vihman (1893–1944) laatta.

- Siellä on aika monen merkittävän kuopiolaisen taiteilijan teoksia näissä laatoissa. Ehkä parhaana nousee Vihman laatta, joka on taiteilija Erkki Korhosen työ.

Vihma oli Mannerheim-ristillä palkittu kenraalimajuri, jolla oli suuri rooli Tali–Ihantalan puolustustaistelussa jatkosodassa. Taistelun jälkeen kranaatti-iskussa kuollut Vihma oli ainoa sodassa rintamalla kaatunut kenraali.

"Snellmanista Ahtisaareen. Henkilöt ja tapahtumat Kuopion laattoina" kirjoittaja Markku Heiskanen sanoo kirjan esipuheessa, että monia muistolaattansa ansainneita kuopiolaisia on jäänyt myös ilman: kalakukkoleipuri Hanna Partanen, jalkapalloilija Aulis Rytkönen, akateemikko Rauni Mollberg ja Pertti "Spede" Pasanen muiden muassa.

Mikäli nämä puutteet korjataan, voi Kuopio kenties kiistatta nimittää itseänsä Suomen muistolaattapääkaupungiksi.