Verottaja haluaisi puuttua "kirpputorijobbarien" voittoihin

Kierrätyksen yleistyttyä kirpputorit ovat joutuneet lieveilmiön eteen. Kirpputoritavaroiden edelleenmyyjät eli niin sanotut jobbarit kiertävät aamulla myyntipöydät ja ostavat tuotteet omaan pöytäänsä myydäkseen ne voitolla eteenpäin. Verohallinnossa tällainen toiminta lasketaan periaatteessa elinkeinotoiminnan harjoittamiseksi eli tuloveron alaiseksi toiminnaksi.

ilmiöt
Asiakkaita kirpputorin käytävällä.
Yle / Helmi Nykänen

Kirpputorien kiertämisestä ja myyntipöytien vuokraamisesta on tullut monille harrastus tai jopa työhön verrattava ajankulutustapa. Ahkerimmat kiertävät aamuisin myyntipöydät ostaen halpaa ja hyvää tavaraa.

Aina ostetut kierrätystuotteet eivät mene kotiin, vaan suoraan omaan myyntipöytään, alkuperäistä hintaa kalliimmalla.

- Aamuisin meillä saattaa olla 20-40 ihmisen jono odottamassa ovien avautumista. Osa tietysti on ihan tavallisia asiakkaita tekemässä edullisia löytöjä, mutta sitten on näitä, jotka hankkivat tuotteita omaan myyntipöytäänsä. Ne kirpputorit, jotka sanovat, ettei tällaista tapahdu, valehtelevat, Kuopion Citypörssi-kirpputorin omistaja Jani Sinervirta sanoo.

Kirpputoreilla edelleenmyyntiä aktiivisesti harjoittavilta täytyy löytyä aikaa ja halua bisneksensä pyörittämiseen. He ostavat kuolinpesiä kirpputorilla myytäväksi ja etsivät kirpputoreilta löytyvät keräilytavarat omaan myyntipöytäänsä ensimmäisenä.

- Esimerkiksi eläkkeellä tai työttömänä ollessa tällaiseen riittää aikaa, mutta ei tällaisen toiminnan harjoittajista voi erottaa mitään tiettyä ikäryhmää, Kuopion Kirpparilla.fi -kirpputorin myymäläpäällikkö Seija Koski kertoo.

Ne kirpputorit, jotka sanovat, ettei tällaista tapahdu, valehtelevat.

Jani Sinervirta

Toimintaa on vaikeaa kontrolloida. Sinervirta kertoo pohtineensa ilmiötä paljon, mutta on tullut siihen tulokseen, että kaikki – tai ainakin lähes kaikki voittavat.

- Onhan tämä mielenkiintoista, mutta se ei ole laitonta toimintaa. Täytyy muistaa, että tässäkin tavaroita alkuperäisesti myyneet ovat laittaneet tavaralle tietyn hinnan, jonka he saavat, menevät tavarat sitten minne tahansa.

Kirpputorimyynnin verotusta mahdotonta valvoa

Vaikka alun perin tuotteita myyneet saavatkin tuotteista pyytämänsä hinnan, ei toiminta ole verohallinnon mukaan täysin hyväksyttävää. Uusien tavaroiden myyminen sekä tavaroiden ostaminen edelleenmyyntitarkoituksessa ja myyminen voittoa tavoitellen katsotaan periaatteessa elinkeinotoiminnan harjoittamiseksi eli tuloveron alaiseksi toiminnaksi.

Jos uutta tai vanhaa tavaraa myydään ja ostetaan säännöllisesti ja ansaintatarkoituksessa, ovat saadut myyntivoitot verotettavaa tuloa. Myynnin määrän ylittäessä 8 500 euroa vuodessa, mukaan astuu myös arvonlisävero.

Tavanomaista koti-irtaimistoa voi myydä verottomasti, jos myynnistä yhteensä saadut voitot ovat enintään 5 000 euroa. Tällaisen omassa tai perheen käytössä olleen koti-irtaimiston myynnistä saatuja voittoja verotetaan harvoin, koska yleensä alkuperäinen ostohinta on myyntihintaa isompi.

Muun omaisuuden, kuten kotitalouden käytössä olevien autojen, veneiden ja sijoituskohteiden kirpputorimyynnistä saadut myyntivoitot verotetaan, jos niiden yhteenlasketut myyntihinnat ovat yli 1 000 euroa.

Jos se on jatkuvaa bisneksentekoa muiden tavaroita myymällä, tulee siitä maksaa tuloveroa.

Tero Määttä

Verohallinnon henkilöverotusyksikön johtava veroasiantuntija Tero Määttä avaa asiaa kansankielelle.

- Jos myy omaa irtaimistoaan, se on verotettavaa tuloa vasta 5 000 euron voittojen jälkeen. Jos myyt vanhan Saabin pihaltasi 900 eurolla, ei siinä ole verotettavaa, mutta jos myyt sen vaikka 1 100 eurolla, on se ilmoitettava verohallinnolle. Tässä yhteydessä voi ilmoittaa myös hankintahinnan, joka on luultavasti ollut isompi kuin nykyinen myyntihinta. Tällöin siitä ei kerry verotettavaa.

Kirpputorijobbarien toiminta kuuluu Määtän mielestä suoraan tuloveron alaiseksi, ilman minkäänlaisia myyntivoittorajoja.

- Jos se on jatkuvaa bisneksentekoa muiden tavaroita myymällä, tulee siitä maksaa tuloveroa, Määttä sanoo.

Asiaa on Määtän mukaan mahdotonta valvoa, sillä mikäli kirpputorien tulot ilmoitetaan, ne kirjataan muiden tulojen mukaan.

Vanhat vaatteet eivät kiinnosta edelleenmyyjiä

Seija Kosken mielestä edelleenmyyjien voitontavoittelu sotii kirpputorin periaatteita vastaan, mutta hän ei usko hintojen juurikaan nousseen toiminnan myötä.

Liian kalliit tuotteet jäävät pöytiin makaamaan, eli ei tällä bisneksellä rikastumaan pääse.

Seija Koski

- Kyllä ostajat ovat edelleen ne, jotka määrittävät hinnan. Liian kalliit tuotteet jäävät pöytiin makaamaan, eli ei tällä bisneksellä rikastumaan pääse, Koski pohtii.

Erityisesti vanhojen astioiden ja signeerattujen lasien on huomattu liikkuvan nopeasti.

- Veikkaan, että tällaiset jobbarit valitsevat kirpputorit pitkälti sen mukaan, mitä niissä myydään. Jos kirpputorilla on vanhoja vaatteita eurolla myynnissä, ei niitä juuri kannata ostaa ja yrittää myydä kalliimmalla, Iisalmen Yrittäjänkujan kirpputorin myyjä Satu Makkonen toteaa.

Makkosen mukaan heidän kirpputorillaan ei jobbareita juuri näy, mutta hän uskoo, että tavara saattaa kulkeutua muille kirpputoreille. Aktiivisesti kirpputoritavaran edelleenmyyntiä harjoittavilla saattaakin olla myyntipöytiä useammalla kirpputorilla.