1. yle.fi
  2. Uutiset

11-vuotiaan fanin radioura alkoi huipulta

Julius Annanperä on radion suuri ihailija ja kuuntelija. Hänellä on kotonaan pieni studio ja mielessään vahva ajatus radiotoimittajan ammatista. Torstaina Julius pääsi vauhdilla alkuun: hänen haastateltavakseen istahti Kokkolassa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Kotimaan uutiset
Kalle Niskala kuvaa ja Petra Haavisto auttaa, kun Julius Annanperä alkaa haastatella Lauri Kivistä.
Kalle Niskala kuvaa ja Petra Haavisto auttaa, kun Julius Annanperä alkaa haastatella Lauri Kivistä.Sari Vähäsarja / Yle

Julius Annanperä innostui radiosta hieman poikkeuksellisella tavalla: kotiin tuli kyselylomake, jolla selvitettiin radionkuuntelua. Julius täytti tutkimuksen ja siitä se lähti. Nyt hänellä on omassa kotistudiossa perusvälineet: mikseri, tietokoneet, pari mikkiä ja kuulokkeita. Niillä hän muun muassa editoi biisejä.

Radio on Juliuksen kiinnostuksen kohde niin tekemisen kuin kokemisen kautta. Hän kuuntelee ehkä nelisen tuntia päivässä. Isä on touhuista myös kiinnostunut, mutta kavereiden joukossa Julius on harvinainen, sillä muita nuoria aihe ei kovasti nappaa:

– Se on vähän niin että kaikki radio ärsyttää...

Juliusta ei ärsytä. Hän aikoo isona radiotoimittajaksi; juontaminen kiiinnostaa. Ja hyvä musiikki.

– Se on aika helppo homma kuitenkin, kun vain puhuu.

Jännitys tuli ja meni

Torstaina Julius teki ensimmäisen todellisen haastattelunsa. Haastateltavana hänellä oli Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Kysymykset hän oli laatinut jo hyvissä ajoin eikä homma jännittänyt. Paitsi vähän ennen alkoikin jännittää ja kunnolla.

Sitten kun Lauri tuli, ei enää jännittänyt.

– Silleen että hampaat kalisi niin, että tuntui ettei pysty puhumaan. Mutta sitten kun Lauri tuli, ei enää jännittänyt, sanoo Julius myöhemmin.

Juliuksen kysymyspatteriin kuuluivat muun muassa radiotoiminnan nykyiset haasteet, seuraavan vuosikymmenen kehitys, Areenan kehittäminen, nuorten huomioon ottaminen ja aluetoiminnan tulevaisuus.

Kivinen naurahtikin, että haastattelussa käytiin läpi kaikki yhtiön keskeiset strategiset kysymykset.

Julius Annanperän mukaan Kivinen vastasi kysymyksiin hyvin ja haastattelusta jäi hyvä mielikuva. Mutta millainen toimitusjohtaja oli ihmisenä?

– Ihan tavallinen.

Seuraavaa haastateltavaa 11-vuotias ei osaakaan heti nimetä. Joku artisti se voisi olla tai ylipäänsä erikoinen tai tunnettu henkilö. Vaikka sitten tavallinenkin.

Näin kysyttiin ja vastattiin

Radiotoiminnan haasteet tällä hetkellä?

Liittyvät siihen, kuinka radio pysyy kiinni ajassa. Että osataan tarjota ohjelmaa, joka ihmisiä kiinnostaa ja koskettaa.

Miten radio muuttuu 10 vuoden aikana?

Radio on ollut hyvin muuttumaton Suomesssakin jo 90 vuotta. Voisi ajatella, että ehkä radio ei niin paljon muutu, mutta se varmasti muuttuu, minkälaisilla laitteilla radiota kuunnellaan ja millaisilla laitteilla radio-ohjelmia tehdään.

Nuoret kuuntelevat radiota hyvin vähän. Aikooko Yle tehdä jotain asialle?

Musiikilla on iso rooli. Kaksi Ylen nuorisokanavaa koetetaan pitää voimallisina.

Miten Areenaa aiotaan kehittää?

Käytön pitää olla yhä helpompaa, Areenaa pitää voida käyttää erilaisilla laitteilla ja pitää varmistaa, että sinne voi laittaa yhä enemmän sisältöä.

Muuttuuko maakuntaradioiden sisältö merkittävästi viiden vuoden aikana?

Enpä usko. Se mikä tekee niistä niin hyvän on, että ne ovat niin lähellä ihmistä ja läsnä arjessa. Ei kannata muuttaa sellaista, mikä toimii hyvin. Mutta pitää varmistaa, että osataan tehdä läheltä tulevaa ohjelmaa, kun ihmisillä on miljoona muutakin vaihtoehtoa.

Lue seuraavaksi