1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Aika söi jalkapallotähdiltä persoonan

Atik Ismail roimii suomalaista jalkapalloa monipuolisuuden puutteesta. Takavuosien jalkapallotähdistä kirjan kirjoittanut maestro sanoo, että ennen pelaajilta siedettiin myös persoonan peliin laittaminen. Yleisö huuteli ja pelaajat antoivat takaisin, ja se kuului asiaan.

urheilu
Atik Ismail, Olavi Litmanen ja Ismo Lius.
Tuija Veirto / Yle

Ennen jalkapallon pelaaja saattoi napsia mestaruuksia niin kiekossa kuin futiksessakin, muista lajeista puhumattakaan. Vapauksiakin oli nykyistä enemmän.

Vuorovaikutus yleisön kanssa pelasi. Pelaajat otettiin omiksi ja heille annettiin kuvaavia lempinimiä.

- Ja jos yleisö huuteli, pelaajat antoivat takaisin. Eikä siitä oltu millänsäkään, so what! kertoo Atik Ismail.

Mestaruussarjan maestrot -kirja kokoaa yhteen jalkapalloilijoiden tarinoita kolmen vuosikymmenen ajalta, 1960-luvulta 1980-luvulle.

Kirja tekee kunniaa takavuosien tähtipelaajille, sanoo mestari itse.

- Haluan näiden aikakausien pelaajille respektiä. Minua on häirinnyt se, että heidän uransa on jäänyt varjoon. Heräsin tilanteeseen Kai Pahlmanin hautajaisissa. Ajattelin, että nyt on toimittava, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjaan on koottu noin sadan pelaajan ansiot ja tarinat.

- Olen uskoakseni tavoittanut hyvin ajan kuvaa. Yksilöiden henkilökohtaisia tarinoita keräsin vanhaan malliin kasettinauhurilla ja kiersin aineiston perässä pitkin Suomea. Myös seurat tarjosivat auliisti aineistoaan hyödynnettäväksi.

Kaikki tavoitetut eivät mukaan halunneet.

- Kyllä minulle on lyöty puhelintakin korvaan, mutta valtaosa haastatelluista on ollut kiitollisia huomioista ja lähtenyt mielellään mukaan.

Lahtelaismestarit jalkapalloareenoilla

Atik Ismail nostaa lahtelaisittain keskiöön 1960- ja 1980-luvut.

- Mutta kyllä 70-luvultakin nousee nimiä, erityisesti Reippaan puolella, esimerkkinä vaikka Timo Kautonen ja kahdeksan Suomen cup-mestaruutta, joista viisi peräkkäistä. Huh huh, vedän syvään henkeä ja kumarran kunnioituksesta.

Kyllä minulle on lyöty puhelintakin korvaan, mutta valtaosa haastatelluista on ollut kiitollisia huomioista ja lähtenyt mielellään mukaan.

Atik Ismail

80-lukulaisista kirkkaimpien tähtien kastiin kirjoittaja nostaa muun muassa Kuusysin Ismo Liuksen.

- Sillä vuosikymmenellä seurat eivät erityisesti menestyneet, mutta Kuusysin eteneminen mestareiden cupissa 80-luvun puolivälissä on kaikkien aikojen huikeimpia saavutuksia. Siinä meni nurin Neuvostoliitto, Jugoslavia ja melkein Romaniakin, Ismail kertoo.

Ylistetty ikoni aikoi tutkia kirjasta ensimmäiseksi muiden kuin oman osionsa.

- On hienoa huomata, että kun kirjassa on pelaajia aina 60-luvulta asti. Olen pelannut monen kanssa, samassa joukkueessa ja vastaan, kertoo jo 15-vuotiaana kannuksensa miesten sarjassa hankkinut Lius.

Jatko-osaa pukkaa

Ismo Lius allekirjoittaa väitteen, ettei suomalaisilta pelikentiltä tällä hetkellä juuri persoonia löydy.

- Mutta toisaalta, jos katsoo kansainvälistä futista, niin kyllähän siellä osataan paitsi pelata, myös ottaa yleisö omaksi ja esiintyä.

Lius tekee töitä edelleen jalkapallon parissa, nyt FC Kuusysin junioripuolen valmennuspäällikkönä.

Jari Litmasen isä, Suomen mestaruuden Lahden Reippaan riveissä vuonna 1970 voittanut, useita cup-mestaruuksia napsinut ja maaotteluja pelannut Olavi Litmanen on nostettu kirjassa 60-luvun tähtikaartiin.

- Kyllä Jarikin olisi tähän kirjaan mahtunut. Pelasihan hän jo vuonna 1987 mestaruussarjaa 16-vuotiaana.

Litmanen viettää tällä hetkellä eläkepäiviä. Hoikka mies yrittää omien sanojensa mukaan pitää painoa kohdillaan.

Atik Ismail miettii kirjalle jo jatko-osaa, koska ”vielä on tarinoita, jotka pitää tallentaa pysyvästi kirjaan”.

- Sparraan nuorisoa Lieksan ammatillisessa opistossa, pyöritän Atik-akatemiaa ja olen Lieksan Hurttien valmennuksessa mukana. Raitistuin parikymmentä vuotta sitten ja voin sanoa, että ilman sitä minulla ei olisi mitään. Olen nyt äärettömän onnellinen, hän kertoo.

Lue seuraavaksi