1. yle.fi
  2. Uutiset

Castells: Suomen epäsolidaarisuus muita maita kohtaan voi vielä kostautua

Himasen tutkimusryhmän toinen vetäjä, professori Manuel Castells sanoo olevansa surullinen muukalaisvihamielisyyden lisääntymisestä Suomessa. Hänen mielestään Suomen sulkeutuminen on turhaa.

politiikka
Professori Manuel Castells pitämässä puheenvuoroa Säätytalolla professori Pekka Himasen ja Castellsin johtaman Kestävän kasvun malli -tutkimushankkeen loppuraportin julkistustilaisuudessa Helsingissä torstaina 7. marraskuuta 2013.
Manuel Castells

Professori Manuel Castells antoi suorasanaista palautetta Suomen muukalaisvihamielisestä kulttuurista. Hän kommentoi asiaa useaan otteeseen filosofi Pekka Himasen ryhmän tutkimuksen julkaisun jälkeen.

Castells sanoi vierailleensa Suomessa vuosien aikana useaan otteeseen ja olevansa surullinen viime vuosien kehityksestä. Hän harmittelee asiaa erityisesti siksi, että ennen Suomi ja Skandinavia olivat muille maille hyviä esimerkkejä suvaitsevaisuudesta ja solidaarisuudesta.

Castellsin mielestä Suomi on lähtenyt puolustuskannalle täysin turhaan. Hänen mielestään ongelmia koituu päinvastoin siitä, jos Suomi sulkeutuu eikä lähde mukaan kansainväliseen kehitykseen.

Castells sanoi, että ongelmia voi syntyä myös suomalaisten epäsolidaarisesta suhtautumisesta eteläeurooppalaisten ongelmiin. Hän huomautti, että maiden nykyiset talousongelmat eivät ole niiden tavallisten kansalaisten syytä. Castells sanoi, että Suomen nykyinen asenne saattaa vielä myöhemmin kostautua, sillä se on rikkonut solidaarisuuden sidettä ihmisten välillä.

Lue seuraavaksi