1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtio palkkojen maksajaksi ihmiskauppajutussa

Valtio joutuu maksamaan palkkaturvat Uudenkaarlepyyn ihmiskauppajutussa. Ihmiskaupasta tuomittu muovialan yritys on todettu maksukyvyttömäksi. Saatavia on kaikkiaan reilun 200 000 euron edestä.

Kotimaan uutiset

Pohjanmaan käräjäoikeus on antanut tuomion uusikaarlepyyläistä muovialan yritystä koskeneessa palkkaturva-asiassa. Valtion maksaa palkkaturvan, koska yrityksellä ei ole toimintaa ja se on maksukyvytön. Palkkaturvat tullevat maksuun talvella.

Palkkasaatavia on yli 200 000 euron verran; summaan on sisällytetty korvaukset yli- ja sunnuntaityöstä, viikkolevosta, työajan lyhentämiskorvaukset sekä lomakorvaukset.

Käräjäoikeus tuomitsi viime toukokuussa uusikaarlepyyläisen muovialan yrityksen vietnamilaiset omistajat ihmiskaupasta kahdeksi ja puoleksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Uhreiksi joutuneet yli 20 vietnamilaista työntekijää ovat ammattiliitton TEAMin jäseniä.

Tuomiosta on valitettu ja asian käsittely jatkuu hovioikeudessa ensi huhtikuussa.

Omistajat siirsivät työntekijöiden varoja toiselle tilille

Käräjäoikeus tuomitsi keväällä omistajat myös maksamaan korvauksia törkeästä kavalluksesta yhteensä vajaat 200 000 euroa. Kavallukset tapahtuivat pankkitilien kautta. Kielitaidottomille työntekijöille avattiin palkkatilin lisäksi toinen pankkitili, jonne omistajat siirsivät työntekijöidensä varoja. Ihmiskaupan uhrit saivat lisäksi kukin kärsimyksistään korvauksia. Summat vaihtelevat 5000 eurosta 30 000 euroon.

Koko tapahtumavyyhti sai alkunsa vuonna 2009, kun yrityksen omistajan poika kohteli väkivaltaisesti töistä myöhästynyttä työntekijää. Poliisi tutki asiaa aluksi pahoinpitelynä, mutta pian kaiken takaa alkoi paljastua isompi ihmiskauppavyyhti. Omistajan poika tuomittiin käräjäoikeudessa pahoinpitelystä sakkoihin.

Lue seuraavaksi