Lailliset huumeet

Mikä ei ole kiellettyä, on laillista. Huumebisnes keskittyy yhä enemmän muuntohuumeiden kauppaan. Kun yksi tuote kielletään, kehitetään uusi.

Silminnäkijä (tv)
Parikymppinen brittinuori Rylan on muuntohuumekoukussa. Muuntohuumeiden kemikaalikoktail on arvaamaton pitkäaikaiskäytössä.
Mikä ei ole kiellettyä, on laillista. Huumebisnes keskittyy yhä enemmän muuntohuumeiden kauppaan. Kun yksi tuote kielletään, kehitetään uusi.

- Haluan päästä irti, en olla osa tätä todellisuutta. Kaikki murheet pois.

Näin kuvaa parikymppinen brittinuori Rylan. Hän haluaa sekoittaa päänsä, mutta ei perinteisillä huumausaineilla vaan muuntohuumeilla. Niitä saa helpommin kuin perinteisiä huumeita, ja uusia tulee koko ajan nopeammin kuin lainlaatijat ehtivät kieltää.

Huumebisnes keskittyy yhä enemmän muuntohuumeiden kauppaan. Muuntohuumeet valmistetaan synteettisesti muuttamalla jonkin tunnetun huumausaineen tai lääkkeen kaavaa sen verran, että se on nimellisesti uusi aine. Jokainen pitää kriminalisoida erikseen.

K-Mexiä suoraan suoneen. Tämä aine on jo ehditty kieltää.
Yle

Uudet päihteet ovat periaatteessa laillisia, sillä niitä ei ole luokiteltu laittomiksikaan. Viranomaiset kieltävät niitä sitä mukaa kun ehtivät.

- Olen henkilökohtaisesti valmistanut noin 50 erilaista muuntohuumetta, kertoo Israelissa asuva Dr Zee.

Salanimellä esiintyvä Dr Zee on alun perin matemaatikko ja nyt täysipäiväinen huumedesigneri. Hän sanoo luoneensa yhden tunnetuimmista muuntohuumeista eli mefedronin. Se on lähellä amfetamiinia ja kiellettiin Britanniassa vuonna 2010 ja Suomessa 2011.

Israelissa asuva Dr Zee on valmistanut kymmeniä huumeita.
Israelissa asuva Dr Zee on valmistanut kymmeniä huumeita.Yle

Brittiläistä alkuperää oleva dokumentti kertoo karusti, kuinka toivotonta viranomaisten taistelu muuntohuumeita vastaan on.

- Jos 20 vuotta sitten vastaan tuli uusi huumausaine, menimme baariin ottamaan sen kunniaksi yhdet. Nyt uusia aineita tulee vuodessa 50-70, kertoo toksikologi John Ramsey.

Karua on myös huumenuorten arki. Kuvausryhmä on päässyt seuraamaan miten päätä sekoitetaan. Hurmoksen sijaan kuvista välittyy suuri tyhjyys ja toivottomuus.

Uusilla huumeilla päänsä sekoittavat nuoret ottavat valtavan riskin. Kukaan ei tiedä aineiden pitkäaikaisvaikutuksia. Myös yhteisvaikutukset alkoholin tai lääkeaineiden kanssa voivat olla arvaamattomat. Suomi ei ole muuntohuumemarkkinoiden etulinjassa, mutta täälläkin ilmiö näkyy niin tullissa kuin psykiatrisilla osastoillakin. EU-tasolla etsitään kiivaasti keinoja, joilla voidaan nopeuttaa uusien psykoaktiivisten aineiden saamista kiellettyjen listalle.

Uusinta su 24.11.2013 Yle TV2 klo 20.30