Hyppää sisältöön

Professori: Himasen raportti ei täytä tutkimuksen kriteerejä

Pekka Himasen ja Manuel Castellsin johtama tutkimusryhmä on esitellyt selvityksessään uuden tiedon sijaan vanhoja ajatuksia, arvioi professori Heikki Hiilamo.

Professori Pekka Himasen ja professori Manuel Castellsin johtaman Kestävän kasvun malli -tutkimushankkeen loppuraportti kuuntelijan sylissä julkistustilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä torstaina 7. marraskuuta 2013. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pitää tänään julkistettua filosofi Pekka Himasen ja hänen ryhmänsä selvitystä (siirryt toiseen palveluun) pikemminkin pamflettina kuin tutkimuksena.

– Sen oikeastaan myös tekijät myönsivät, että tämä ei ole sinänsä tutkimus, jossa olisi pyritty etsimään uutta tietoa tutkimuksen kriteereillä. Enemmänkin heitellään enimmäkseen vanhoja ajatuksia, Hiilamo sanoo.

– Tämä ei mielestäni täytä tieteellisen tutkimuksen kriteerejä.

Hiilamon mielestä raportista näkee, etteivät tutkijat ole kaikkien käsittelemiensä aiheiden asiantuntijoita.

– He keskustelevat ympäristö- ja hyvinvointitutkimuksesta, ekofilosofiasta, tällaisista alueista, joissa eivät selvästikään ole kotonaan eivätkä tunne kirjallisuutta. He esittävät aika kömpelöjä havaintoja näistä asioista, hän arvioi.

Professori sanoo olevansa pettynyt selvitykseen siinä mielessä, että kyseessä on kuitenkin Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke.

– Tiedän, miten valtavan kova kilpailu käydään siitä, että tutkijat saavat tätä akatemian rahaa. Joistakin tutkimushankkeista julkaistaan lukuisia kansainvälisiä artikkeleita ja tehdään todella perusteellista työtä.

Hiilamo arvelee, ettei Himasen työryhmä ole käyttänyt tällaiseen kovinkaan paljon aikaa.

Heikki Hiilamo Kuva: Yle