yle.fi-etusivu

Pelastuslaitosten määrä vähenee puolella

Pelastuslaitokset joutuvat säästötalkoisiin. Esimerkiksi Kainuun pelastuslaitoksen toiminta itsenäisenä laitoksena on päättymässä.

Kotimaa
Palomiehen haalarit saappaiden päällä lähtövalmiina.
Hanne Kinnunen / Yle

Kainuun pelastuslaitos aiotaan yhdistää vuoden 2015 alussa Jokilaakson pelastuslaitoksen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen kanssa yhdeksi pelastuslaitokseksi.

Pelastusjohtaja Anssi Parviainen Kainuun pelastuslaitokselta arvio, että käytännössä yhdistäminen tarkoittaa ainakin virkojen vähenemistä. Hän toivoo, että uudistus ei vaikuta kainuulaisten turvallisuuteen.

- Joudumme tekemään uuden palvelutasopäätöksen yhdessä muiden pelastusalueiden kanssa ja miettimään asemaverkkoa, resursseja ja rahoitusta lyhyen ajanjakson, käytännössä tämän ja ensi vuoden aikana. Muun muassa pelastusjohtajia ei ole enää kuin yksi tulevaisuudessa ja niin edelleen. Palvelut ainakin siltä osin katoavat Kainuusta.

Suomessa on tällä hetkellä 22 pelastuslaitosta. Sisäasiainministeriön suunnitelman mukaan tulevaisuudessa niitä olisi 11. Uudistus on osa sisäasiainministeriön säästötoimia.

Tässä mennään rakenne edellä, mikä hieman hirvittää ainakin minua.

Anssi Parviainen

Parviaisen mukaan nyt säästetään väärästä päästä.

- Tässä olisi pitänyt lähteä liikkeelle asiakasnäkökulmasta ja miettiä esimerkiksi pelastuslaitosten ja kuntalaisten kanssa yhdessä mahdollisten säästöjen kohteita. Nyt muodostetaan tietty rakenne, jonka jälkeen vasta mietitään sisältöä. Tässä mennään rakenne edellä, mikä hieman hirvittää ainakin minua. Myös aikataulun nopeus on erityisen haastava, kun puhe on jo vuodesta 2015, Parviainen sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tähtitiede

Aurinkokunnassamme käväisi punertava kummajainen kaukaa tähtien välistä

Lastenlääkärit

Ujo nuorukainen ajautui vahingossa lääkikseen – nyt hän on palkittu lastenlääkäri, jolla on ainutlaatuinen kyky voittaa pienten potilaiden luottamus

NHL

Koditon taiteilija myi teoksiaan kadulla, nyt hän maalaa muotokuvia NHL-seuran kunniagalleriaan – "Inspiraatio mielenterveysongelmien ja köyhyyden kanssa painiville"

Musiikki

Miksi lisäkeikoista ei hiiskuta ennen kuin varsinainen keikka on myyty loppuun? Cheekin keikkamyyjä kertoo, miten päätökset tehdään