1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyväntekijä auttaa - jos kohde on mieluinen

Tiukka taloustilanne heijastuu myös avustusjärjestöjen toimintaan, mutta moni ihminen raottaa edelleen kukkaroaan, jos kohde koetaan tärkeäksi. Ihmisille on kuitenkin muistettava kertoa tarkasti, minne rahat menevät ja paljonko summasta kuluu ylimääräisiin kuluihin, sanoo pitkän linjan SPR-aktiivi.

Kotimaan uutiset
Nälkäpäivä-kerääjä lippaan kanssa.
Kimmo Hiltula / Yle

Oululainen Antti Rautio on toiminut aktiivisesti Punaisessa Ristissä jo 30 vuoden ajan; työ alkoi 70-luvulla ja jatkuu edelleen.

Raution mukaan avuntarve ei ole vuosien saatossa vähentynyt yhtään, mutta tukala talous asettaa luonnollisesti toiminnalle omat paineensa. SPR-aktiivi kertoo, että ihmisten auttamishalut eivät ole kuitenkaan täysin lopahtaneet, vaan hyväntekeväisyystyö koetaan edelleen tärkeäksi.

- Ihmiset antavat mielellään apua määrättyihin kohteisiin esimerkiksi Nälkäpäiväkeräyksissä, vaikka heillä olisikin tiukkaa. Keräyksiä täytyy kuitenkin järjestää vain kohdistetusti, ei liikaa tai jatkuvasti.

Hyväntekijä on myös kuluttajatietoinen, Antti Rautio sanoo.

Kyllä minä itsekin haluan tietää, mihin antamani rahat menevät ja kuinka paljon summasta kuluu kaiken maailman ylimääräisiin kuluihin.

SPR-aktiivi Antti Rautio

- Ja näin pitää ollakin. Kyllä minä itsekin haluan tietää, mihin antamani rahat menevät ja kuinka paljon summasta kuluu kaiken maailman ylimääräisiin kuluihin.

Uskollisia jäseniä

Tämän vuoden alussa aloittaneen suurkunnan Uuden Oulun alueella toimii kaikkiaan viisi SPR:n paikallisosastoa.

Viimeisin niistä, Ouluntullin paikallisoasto, perustettiin vuonna 2010. Sitä ennen SPR:ssä perustettiin paikallisosasto edellisen kerran 30 vuotta sitten.

Ouluntullin paikallisosastolla toimintaa on takana nyt nelisen vuotta ja jäseniä on kertynyt noin 70.

- Uusia tulee mukaan koko ajan, Antti Rautio lisää.

Välillä jäsenet vaihtuvat, kun esimerkiksi opiskelijat siirtyvät paikkakunnalta toiselle, mutta moni heistä jatkaa uskollisesti esimerkiksi SPR:n ensiapu-, ystävä- tai keräystoiminnassa toisaalla. Rautiokaan ei aio tärkeästä työstä aivan helpolla luopua.

- Saan tästä työstä irti itsekin todella paljon.