Soini Himas-raportista: Hämmästyttävää

Himasen raportti joutui heti julkistamisensa jälkeen opposition hampaisiin eduskunnassa. Perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia harmittaa puolueen joutuminen Himasen silmätikuksi.

politiikka
Timo Soini
Yle

Himasen raportti löytää perussuomalaiset syypäiksi Suomen suljettuun ilmapiiriin. Himasen mukaan perussuomalaisten menestys on tyrehdyttänyt Suomelle tuikitarpeellisen maahanmuuton. Lisäksi puolueen vastarinta EU:n tukipaketteja kohtaan on johtanut Euroopan-laajuiseen solidaarisuuden murentumiseen.

- Tämä on kyllä hämmästyttävää ja täytyy sanoa, että ne kohdat, mitkä perussuomalaisia koskee koskien maahanmuuttopolitiikka ja EU-tukipaketteja, niin kyllä ne on alle kaiken riman, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini jyrisee.

Soini luonnehtii Himasen tekstiä "poliittiseksi arvioinniksi".

- Kuka sen tutkimuksen tilasikaan, Soini kyselee.

Oinonen: Rahat takaisin

Kansanedustaja Pentti Oinonen (ps.) puolestaan vaatii Himaselta rahoja takaisin. Oinonen oli mukana viemässä tutkimuksen tilaamista perustuslakivaliokuntaan ja äänestytti lisäksi eduskuntaa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) luottamuksesta.

- Rahat takaisin. Rahat olisi pitänyt sijoittaa Lastensairaalaan eikä tällaiseen humpuukiin, Oinonen sanoo.

Oinonen ei vielä ole lukenut vielä raporttia, mutta seurasi sen esittelyä netistä kielenkääntäjän avustuksella.

- Yhtään enempää ei tartte. Pelkkää seminaaria katsellessakin meni jo yöunet, Oinonen kuittaa.

Keskusta: Missä Katainen?

Eduskunta keskustelee hallituksen tulevaisuusselonteosta poikkeukselliseen ajankohtaan torstain kyselytunnin jälkeen. Eduskunnan käytännön mukaan torstai-iltaisin keskustellaan yleensä asioista, joilla ei ole kovin suurta merkitystä. Lisäksi tulevaisuusselonteon esittelee elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) eikä itse pääministeri.

- Tämä kyllä hämmästyttää meitä. Normaalisti pääministeri on esitellyt hallituksen tulevaisuusselonteon. Nyt Katainen filosofoi filosofi Himasen kanssa jossakin toisaalla, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen oudoksuu.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila puolestaan pitää Himas-raporttia "kokoomuksen vaaliohjelmana".

- Edelleenkin pääministerin ja tulevaisuusselvityksen tekijöiden yhteistyö herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, Anttila sanoo.