1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalainen kauhu voisi ammentaa Lapista

Suomalainen elokuva on pärjännyt ihmeen pitkään ilman kauhua, käsikirjoittaja-ohjaaja Pekka Lehtosaari sanoo. Lehtosaaren mielestä suomalaisia taruja, kuten noituutta ei ole nostettu tarpeeksi esille. Lapista riittäisi ammennettavaa kauhuelokuvaan esimerkiksi shamanismista ja luontosuhteesta.

Kuva: Junior-Filmi

-Kauhuelokuvaa tehdään monesti hienolla nuoruuden innolla, mutta se on usein ammentanut jostain amerikkalaisesta lähteestä, zombieista tai vampyyreista, jotka on jo aikaisemmin nähty ja niihin on vaikeampi löytää suomalaista näkökulmaa.

1800-luvulla Suomessa oli vahvimmat noidat, jotka tunnettiin Euroopassa saakka. Ihmetyttää, että suomalaisessa kauhussa ei ole otettu tätä perinnettä esille.

Lehtosaari perään kuuluttaakin suomalaisten erityispiirteiden ja tarujen tutkimista.

- 1800-luvulla Suomessa oli kaikkein vahvimmat noidat, jotka tunnettiin Euroopassa saakka. Siksi ihmetyttää, että suomalaisessa kauhussa ei ole vielä otettu tätä perinnettä esille.

Käsikirjoittajan mielestä on melkein silmiin pistävää miten kauan Suomessa tultiin toimeen ilman kauhuelokuvaa.

- Siihen varmasti liittyy Suomen silloinen naapuruus Neuvostoliiton kanssa. Itänaapurissa ehkä ajateltiin, että kauhuelokuva on kapitalismin salajuoni, joka mädättää nuorison aivot ja niin poispäin. 

Valkoinen peura edelleen tunnetuin kauhuelokuva

Pekka Lehtosaari on yksi Rovaniemen Arktista Vimmaa-elokuvafestivaalin vieraista. Hän ottaisi oman Lappi-kauhunsa elementeiksi shamanismin ja pohjoisen ihmisen luontosuhteen. Hän nostaakin esimerkiksi klassikkoelokuvan Valkoinen peura, joka sijoittuu Suomen Lappiin.

- Se on varmaan Suomen elokuvahistorian tunnetuin kauhuelokuva. Muutamilla tahoilla on ollut hinkua tehdä jopa uusinta filmatisointi Valkoisesta peurasta.

Elokuva sai aikanaan monia kansainvälisiä tunnustuksia, ja se palkittiin myös Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 1953.

Pekka Lehtosaari on vastannut käsikirjoituksista elokuviin Pahat Pojat, Vares, Dark Floors, Syvälle Salattu ja Röllin Sydän, jonka hän myös ohjasi. Pekka on ollut mukana kirjoittamassa useita tv-sarjoja, kuten Alamaailma ja Kylmäverisesti Sinun. Hän on lainannut ääntään useille piirroshahmoille, mm. Baloo, Totoro, Kapteeni Haddock, Thomas O’Malley, Optimus Prime ja Batman. Pekka Lehtosaari on myös toiminut dubbausohjaajana yli 60 piirroselokuvassa.

Arktista Vimmaa-festivaali jatkuu Rovaniemellä lauantaihin saakka. Festivaalin teemana on tänä vuonna pohjoismainen kauhu ja jännitys.