Valtio tukenut Talvivaaraa jättisummilla

Solidium ostanut osakkeita, Finnvera on lainannut kymmeniä miljoonia.

Talvivaara
Talvivaaran louhoksella kaivinkoneet lastaavat maa-ainesta dumppereihin.
Talvivaara

Valtio on tukenut kriisiyhtiöksi painunutta Talvivaaraa eri kanaviensa kautta yhteensä noin 260 miljoonalla eurolla.

Suurimman panostuksen on tehnyt valtion kokonaan omistama Solidium, joka on ostanut Talvivaaran osakkeita yhteensä 149 miljoonalla eurolla kesästä 2011 lähtien. Tuorein sijoitus on viime keväältä, jolloin Solidium pelasti kaivosyhtiötä osallistumalla osakeantiin 47 miljoonalla eurolla.

Toinen suuri tukija on valtio-omisteinen riskirahoittaja Finnvera, joka myönsi Talvivaaralle pitkäaikaista lainaa investointeihin noin 60 miljoonaa euroa muutamassa erässä vuosina 2008-2010.

Näiden päälle kaivosyhtiö on saanut julkista tukea kaivosalueen perusinfran rakentamiseen 52 miljoonaa euroa. Alueelle johtava rautatie nieli noin 40 miljoonaa euroa. Kaivosalueen sähköistys ja maantien perusparantaminen maksoivat noin 10 miljoonaa euroa.

Kaiken lisäksi kaivos on maksanut valtiolle miljoonia euroja virkamiesten työaikana. Erityisen paljon virkatyötä on huvennut kaivoksen ympäristösotkujen selvittämiseen.

Kaikkinensa kaivoksen rakentamiseen ja perusinfraan on kulunut yli miljardi euroa. Pääosa miljoonista on saatu yksityisiltä rahoittajilta.

Suurista summista huolimatta yhtiö on jälleen kerran rahoituskriisissä. Talvivaara väläytti jo tänään konkurssin tai yrityssaneerauksen mahdollisuutta, jos lisärahoitusta ei järjesty. Neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä rahoittajien kanssa. Ilman valtion kädenojennusta ratkaisua tuskin syntyy.