1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin lukiot valmistautuvat sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin

Lukiolaiset pääsevät totuttelemaan tietokoneilla tehtäviin kokeisiin ensi vuoden alusta alkaen. Ensi syksystä lähtien uudet ensimmäisen vuosikurssin oppilaat saavat käyttöönsä sähköiset e-portfoliot. Opettajille e-portfoliot tarjoavat uuden työkalun oppilaan arviointiin.

Toista vuotta Itäkeskuksen lukiota käyvän Oliver Bentleyn mielestä tietotekniikan soveltaminen opetuksessa lisää opiskelumotivaatiota. Kuva: Yle

Helsingin lukiot valmistautuvat sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin Stadin eKampus-hankkeen avulla. Oppilaat pääsevät totuttelemaan tietokoneilla tehtäviin kokeisiin ensi vuoden alusta alkaen, kun lukioihin tulee erityisesti e-koelaboratoriot.

Helsingin Itäkeskuksen lukiossa hyödynnetään tietotekniikka opetuksessa lisääntyvissä määrin. Yksi tavoite on valmentaa oppilaita sähköistä ylioppilaskoetta varten.

Esimerkiksi kielten tunneilla oppilaat ovat päässeet kirjoittamaan ja kommentoimaan toistensa blogitekstejä vierailla kielillä.

Blogissa joutuu perustelemaan

Itäkeskuksen lukion englannin ja italian opettaja Heidi Kohin mukaan blogeihin kirjoittaessaan opiskelijat oppivat perustelemaan kommenttejaan.

– Kun hän kommentoi toista ihmistä, niin hän joutuu paljon perustelemaan. Sehän on se juttu yo-kirjoituksissa, oli ne sähköisiä tai ei, että pystyy perustelemaan näkemyksensä hyvin, Kohi sanoo.

Toista vuotta Itäkeskuksen lukiota käyvän Oliver Bentleyn mielestä tietotekniikan soveltaminen opetuksessa lisää opiskelumotivaatiota. Varsinkin puheiden videointi englannin kielen tunnilla oli Bentleylle mieleinen harjoitus.

– Siis kyseessä oli jonkun taideteoksen esittely ja silloin oli mahdollisuus myös pitää se taideteoksen kuva taustalla, ettei ollut pakko esiintyä sillä itse videolla. Mutta se oli tosi antoisaa nähdä muitten kehitys. Jos on niin, että tunnilla ei pääse paljon ääneen, niin sitten pystyy antamaan paljon enemmän ehkä sen videon muodossa, Bentley arvioi.

Stadin eKampus valmistaa sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin

Itäkeskuksen lukio on osa Stadin eKampus-hanketta, jonka tavoitteena on modernisoida lukio-opetusta. Samalla Stadin eKampus valmistaa Helsingin lukioita sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin, jotka alkavat vaiheittain syksyllä 2016.

Ensi syksystä alkaen kaikille Helsingin uusille lukion ykkösluokkalaisille tulee omat sähköiset e-portfoliot, johon he voivat tallentaa kaiken eri kursseilla tuottamansa aineiston.

– Tähän e-portfolioon opiskelijat keräävät omat muistiinpanonsa ja erilaiset tehtävät. Nämä e-portfolioon kerätyt tuotokset ovat sitten näyttönä opituista asioista ja välttämättä arvioinnin ei tarvitse enää perustua kokeeseen, Itäkeskuksen lukion rehtori Sirpa Jalkanen kuvailee.

Tammikuun alussa Helsingin lukiot saavat käyttöönsä e-koelaboratoriot, joissa oppilaat pääsevät tekemään osan kokeistaan tietokoneilla.

– Näissä e-koelabroissa on monen tyyppisiä kysymyksiä. Niissä pyritään hyödyntämään monipuolisesti multimediaa kaikissa aineissa. Opiskelijoilla täytyy olla mahdollisuus kokeilla näitä sähköisiä kokeita ennen sitä ylioppilaskirjoitusta, sanoo Stadin eKampuksen kehittämispäällikkö Pasi Silander.