1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tarja Cronberg: Suurissa kunnissa demokratia ei toteudu

Pohjoiskarjalainen europarlamentaarikko Tarja Cronberg puolustaa pieniä kuntia. Hänen mukaansa suurissa kunnissa kunnissa demokratia ei toteudu.

Kuva: Yle / Juho Liukkonen

Polvijärveläinen europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) sanoo suoraan ja napakasti suurten kuntien lähidemokratian toteutumisesta.

- Suurissa kunnissa demokratia ei toteudu. Ongelma on siitä, että ei tunneta edustajia. On liian paljon ihmisiä ja liian monimutkaiset ongelmat.

Maailmalla ratkaisuja on haettu esimerkiksi vaihtoehdosta, joissa erityinen  kaupungin "kuntaosa"  vastaa kauempana olevien alueiden kehittämisestä. Lopputulokset demokratian toteutumisen kannalta eivät ole olleet Cronbergin mukaan mairittelevia.

- Kunnanosan tai kaupunginosan demokratia ei koskaan saavuta sitä tukea mitä kunnan demokratia. Siinä mielessä pienet kunnat ovat tärkeitä.

Cronbergin mielestä aluekuntamalli olisi nykyistä tilannetta parempi.

Periaatteessa siinä poliittinen vastuu hämärtyy.

Tarja Cronberg

- Kun kuntauudistusta lähdettiin tekemään, taustalla oli aluekuntamalli. Tavallaan sellainen maakunta-suurkuntamalli, joka jakaisi resursseja esimerkiksi sairaanhoidon osalta. Pienkunnat hoitaisivat puolestaan lähipalvelut, kuten päivähoidon vastuun. Se olisi mielestäni ollut selkeä jako. Siinä olisi voinut valita luottamushenkilöt maakuntaan ja lähikuntaan.

- Nyt tämä tilanne on erittäin sekava. Sen takia, että tulee pieniä ja suuria kuntia. Kunnat eivät ole vertailukelpoisia ja syntyy kuntayhtymiä ja vastuukuntia. Periaatteessa siinä poliittinen vastuu  hämärtyy.