1. yle.fi
  2. Uutiset

Antiikkikauppa hiipuu netin ja kirpputorien puristuksessa

Perinteiset antiikkiliikkeet ovat vaikeuksissa. Asiakkaat käyvät ahkerasti nettisivuilla ja kirpputoreilla. Koko antiikin käsite alkaa olla hakusessa eivätkä kuluttajat ole valmiita maksamaan maltaita arvoesineistä.

antiikkiliikkeet
Antiikkikauppias Hans Tritzschler
Antiikkikauppias Hans Tritzschler on päättänyt sulkea liikkeensäMinna Rosvall / Yle

Kirpputori- ja nettimyynti syövät perinteisen antiikkikaupan kysyntää. Lisäksi sisustustrendit suosivat pelkistettyä tyyliä. Tätä mieltä on turkulainen antiikkikauppias Hans Tritzschler, joka sulkee liikkeensä osittain heikon kysynnän vuoksi. Taustalla on kivijalkaliikkeiden ahdinko.

- Ennen kaikkea jos on kyse kalliimmista esineistä, kalliimmista tavaroista, harkinta-aika on pitkä ja se päätöksenteko on aika sanotaanko kivuliasta, kertoo Tritzschler.

Asiakkaat ovat kadottaneet laatutietoisuuden. Antiikkia ei Tritzschlerin mielestä voi ostaa kuvan perusteella, vaan se täytyy tutkia ja tuntea. Jopa koko käsitys siitä, mikä on antiikkia on hakusessa. Lisäksi nuorten sisustustrendeihin antiikki ei enää kuulu.

- Nuoret eivät sisusta matoilla, eivät kristallikruunuilla, eivät antiikkihuonekaluilla. Kun katsoo sisustusohjelmia niin, kyllä ne olohuoneet muistuttavat aika paljon Tyksin leikkaussaleja, pohtii Tritzschler.

Pääkaupunkiseudulla liikkeitä on yhdistetty

Antiikkikauppias Risto Muuri Helsingistä vahvistaa, että alalla on haasteita. Netti ja kirpputorit syövät perinteisten kivijalkaliikkeiden markkinoita kaikilla aloilla. Muuri kertoo, että jotkut liikkeet ovat yhdistäneet voimansa ja muuttaneet saman katon alle. Muuri on pahoillaan siitä, etteivät asiakkaat aina tajua esineiden arvoa.

Kun katsoo sisustusohjelmia niin, kyllä ne olohuoneet muistuttavat aika paljon Tyksin leikkaussaleja.

Hans Tritzschler

- Asiakkaat ovat usein kiinnostuneita vain "lookista" eli miltä esine näyttää. Kerran esittelin lipastoa ja ostaja oli kiinnostunut vain sen leveydestä, kertoo Muuri.

Muuri on mukana Antiikkikauppiaiden yhdistyksessä, joka puuhaa muun muassa Fiskarsin antiikkipäiviä. Viime kesänä tapahtuma teki yleisöennätyksen.

- Se on nähtävissä, että uusia antiikkikauppiata ei enää tule, kun vanhat eläköityvät, kertoo Muuri.

Tritzschler jatkaa arviointeja

Ylen Antiikkia, antiikkia -ohjelmasta tuttu Hans Tritzschler keskittyy jatkossa arviointeihin ja varasto- ja nettimyyntiin. Tavarapaljoutta riittää. Tämän vuoden aikana hänelle on tullut yhtä paljon esineitä kuin viimeisten kymmenen vuoden aikana yhteensä.

Ennen vanhaan perilliset melkein kynsin hampain taistelivat irtaimistosta. Nyt halutaan myydä pois, jakaa rahat.

Hans Tritzschler

- Ennen vanhaan perilliset melkein kynsin hampain taistelivat irtaimistosta. Nyt halutaan myydä pois, jakaa rahat, kertoo Tritzschler.

Eläkkeelle hän on jäänyt jo kesällä, mutta liikkeen sulkeminen vuodenvaihteessa jännittää.

- Kun on yli 40 vuotta tottunut käymään töissä niin, mitenköhän sitten, kun herää helmikuisena aamuna eikä tarvitse mennä kauppaan. Olen kuullut kerrottavan, että tähänkin tottuu, naurahtaa Tritzschler.

Lue seuraavaksi