Argentiinassa löytyi sotilasjuntan musta lista taiteilijoista

Vuosina 1976 - 1983 Argentiinaa hallinnut sotilasjuntta piti listaa ihmisistä, joita se piti sopimattomana valtion virkoihin tai tukeen epäillyn marxilaisen suuntautumisen vuoksi.

Ulkomaat

Argentiina on julkaissut mustan listan, jota maan sotilasjuntta piti aikoinaan muun muassa taiteilijoista, toimittajista ja älymystön edustajista. Vastikään löytyneellä, vuodelta 1979 peräisin olevalla listalla on kaikkiaan 285 nimeä.

Listalla on henkilöitä, joiden sotilasjuntta katsoi olevan sopimattomia hallituksen virkoihin tai tukeen epäillyn marxilaisen suuntautumisen vuoksi. Viranomaisten mukaan myös yksityiset yritykset hyödynsivät listaa.

Listalla ovat muun muassa laulaja Mercedes Sosa ja kirjailija Julio Cortázar.

Kaapattuaan vallan maaliskuussa 1976 sotilasjuntta perusti elimen, jonka tehtävänä oli luokitella maan kansalaisia.Vuoteen 1983 asti Argentiinaa hallinnut juntta kävi vastustajiaan vastaan nk. likaista sotaa, jossa kuoli tai katosi arviolta 30 000 ihmistä.

Viranomaiset kertoivat maanantaina, että ilmavoimien päämajan kellarista Buenos Airesista on löytynyt asiakirjakätkö, jolla on suunnatonta historiallista arvoa. Osa 280 asiakirjasta voi tuoda tietoa siitä, mittä tapahtui sotilasdiktatuurin aikana kadonneille.

Kadonneiden perheet ovat vuosikymmenien ajan yrittäneet saada armeijaa ja kirkkoa avaamaan arkistojaan siinä toivossa, että niistä löytyisi tietoa kadonneiden kohtalosta.

Lähteet: AFP