Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Talvivaaran konkurssi olisi suuri uhka luonnolle

Asiantuntijan mukaan ympäristöasiat saattaisivat jäädä kokonaan hoitamatta. Kaivoksen alasajokin veisi vuosia.

Kuva: Talvivaara

Talvivaaran kaivosyhtiön mahdollinen konkurssi saattaisi olla alueen luonnolle katastrofi. Näin pelkää Talvivaaraa tutkinut tekniikan tohtori Tuula Pohjola:

- On suuri riski, että ympäristöasiat jäävät hoitamatta ja ne ovat kuitenkin asioita, tämä vesien hallinta, mitä siellä pitää joka päivä hoitaa.

Kaivosalueella on tälläkin hetkellä kuusi miljoonaa kuutiota vettä. Talven sateiden ja keväällä koittavien tulvien myötä suurin riski on, että vedet pääsevät hallitsemattomina ympäristöön.

- Tilanne on erittäin vakava tämän vesitaseen suhteen, sanoo Pohjola.

Vaikka kaivos suljettaisiin, bioliuotusprosessia ei voi katkaista heti.

- Vuosia siinä menee, mutta onko se sitten seitsemän vuotta tai yhdeksän vuotta kun niitä kasoista tulevia vesiä pitää kuitenkin hallita.

Pokka: Jonkinlainen kriisivalmius on päällä

Pohjolan mukaan tärkeintä nyt olisi tehdä perusteellinen valmiussuunnitelma, jotta kriisi sattuessa osattaisiin toimia nopeasti. Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ei halua arvioida, miten konkurssin tullen ympäristöasiat hoidettaisiin ja kuka ne maksaisi.

- Tässä vaiheessa en lähde spekuloimaan sillä tilanteella että mitä sitten. Me olemme tässä kahden vuoden aikana saaneet kyllä miettiä erilaisia vaihtoehtoja, että sanotaan, että jonkinlainen kriisivalmius meillä joka tilanteeseen on täällä.

Ympäristöministeriö odottaa saavansa lähipäivinä Kainuun Ely-keskukselta riskiarvion siitä, onko Talvivaarassa nyt ihan varmasti varauduttu myös kevään tulviin. Ely-keskuksen ylijohtajan Kari Pääkkösen mukaan homman pitäisi olla hanskassa.

- Keväällä tulleessa ympäristöluvassa nämä ovat määräyksenä toiminnan harjoittajalle rakentaa lisää allaskapasiteettia, joten tämä prosessi on menossa ja toimenpiteitä on toiminnanharjoittaja tehnyt.

Tekniikan tohtori Pohjolaa konkurssin uhka ja kevään lähestyminen pelottavat. Hänen mukaansa vesille ei ole tarpeeksi tilaa.