Hyppää sisältöön

Himanen puolustautuu: On eri asia olla kriittinen, toinen asia on olla kyyninen

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) tilaaman tulevaisuusselonteon eilen julkaissut filosofi Pekka Himanen kummastelee teoksen nopeaa teilaamista julkisuudessa. Himanen puolusti tutkimusta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Pekka Himanen
Ylen aamu-tv:ssä vieraillut filosofi Pekka Himanen kertoi, miltä Kestävän kehityksen malli -raportin saama kritiikki tuntuu. Hän avasi haastattelussa myös raportin sisältöä.

Filosofi Pekka Himanen pitää ensireaktioita eilen julkaistuun tulevaisuusselontekoon epäkunnioittavana tapana kohdella kaksi vuotta työtä tehnyttä seitsenhenkistä kansainvälistä tutkijaryhmää.

Useissa pika-arvioissa kyseenalaistettiin selonteon tieteelliset ansiot.

Himanen korostaa, että selonteon englanninkielinen versio on läpäissyt maailman johtavan akateemisen kustantamon Oxford University Pressin tieteellisen arvioinnin.

- On eri asia olla kriittinen sisällöistä, toinen asia on olla vain kyyninen, Himanen kuittaa.

Himasen mukaan julkaisu on niin tuore, että menee hetki ennen kuin päästään keskustelemaan kunnolla sen sisällöistä.

Himanen sanoo nyt odottavansa, että teokseen tutustutaan tarkasti ja ryhdytään myös toimiin kestävän kasvun mallin rakentamiseksi Suomelle.

Himanen odottaa toimia myös  pääministeri Jyrki Kataiselta.

- Odotan Kataiselta sellaista suoraselkäisyyttä, että hän hankkeen alullepanijana seisoo sen takana ja katsoo mitä sieltä voidaan konkreettisesti lähteä viemään actioniin (käytäntöön), Himanen sanoo.