Kouluterkkari: "HPV-rokotettavien määrä jää alhaiseksi"

Keskustelu HPV-rokotteen ympärillä työllistää kouluterveydenhoitajia. Vanhemmilla ja nuorilla on epätietoisuutta aiheesta, ja toisaalta terveydenhuollon ammattilaisia painaa huhujen ja pelokkuuden lopputulema: rokotteenottajien määrä näyttää jäävän todella alhaiseksi. Esimerkiksi kajaanilaistytöistä vain kolmasosan arvioidaan ottavan rokotteen.

terveys
Henkilö vetää rokotetta ruiskuun.
Yle

Kajaanin lyseon terveydenhoitaja Mirka Kovalainen sanoo olevansa pettynyt HPV-rokotetta koskevien lupalappujen palautumiseen.

– Lähetimme koteihin 100 kyselyä, ja niitä palautui vain 50.

Eräs äiti kertoi nuoren kysyneen, voiko rokotteeseen kuolla?

Mirka Kovalainen

Kovalainen naurahtaa, että vanhemmille ja koko perheen keskusteluun tarkoitetut lupalaput ovat varmaankin jääneet oppilaiden reppuihin. Lopputulema palautuneiden lupalappujen viestistä on kuitenkin tyly.

– Palautuneista lapuista voi vielä päätellä, että isompi osa kieltäytyy kuin lupautuu rokotukseen.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevään HPV-rokotukseen liittyy edelleen virheellisiä ennakkoluuloja. Vapaaehtoinen rokote on herättänyt keskukstelua myös Kajaanin Lyseon yläkouluikäisten tyttöjen keskuudessa.

– Tytöt yhdistelevät asioita jotenkin ihmeellisellä tavalla. On olemassa käsitteitä, joita he eivät tiedä, ja he yhdistelevät niitä – siitä seuraa ristiriitaista tietoa.

– Olen saanut muun muassa sellaisen kysymyksen, että liittyykö rokotukseen jälkitarkastuksia. Näin ei ole, mitään tarkastuksia ei järjestetä. Oppilas luuli, että rokotuksen jälkeen pitää käydä papa-kokeessa.

– Eräs äiti kertoi nuoren kysyneen, voiko rokotteeseen kuolla?

Ajatukset seksuaalisuudesta kavahduttavat

Terveydenhoitaja Mirka Kovalainen arvio, että sukupuoliteitse tarttuva kohdunkaulan syöpää aiheuttava papillooma-virus voi olla herkkä aihe käsitellä perheissä.

Onhan se hämmentävää, kun puhutaan asian yhteydessä nuorista tytöistä ja seksuaalisuudesta.

Mirka Kovalainen

– Onhan se hämmentävää, kun puhutaan asian yhteydessä nuorista tytöistä ja seksuaalisuudesta.

– Vanhemmat ottavat yhteyttä ja sanovat, että ei tämä ole meille ajankohtaista. Ja kun tämä on tarkoitus aloittaa kuudesluokkalaisilla, niin varmasti vanhemmat ajattelevat asian olevan todella kaukainen.

Yläkoululla, Kajaanin lyseolla, terveydenhoitajana työskentelevä Mirka Kovalainen lohduttaa vanhempia.

– Vaikka kuinka yleisesti luullaan, että esimerkiksi kahdeksasluokkalaiset ovat seksuaalisesti kokeneita, niin eivät asiat ole niin.

"Odotetaan, mitä rokotetuille tapahtuu"

Vanhemmat haluavat odottaa, että mitä muille rokotteen saaneille tapahtuu.

Mirka Kovalainen

HPV-rokotukset käynnistyvät Kainuussa kahden viikon sisällä. Terveydenhuollon ammattilaisena Mirka Kovalainen kokee olevansa HPV-rokotteen tapauksessa virheellisen ennakkoluulojen oikoja.

– Mutta olen törmännyt siihenkin ajatukseen, että tyttö ei mene ensimmäisten mukana rokotukseen. Vanhemmat haluavat odottaa, että mitä muille rokotteen saaneille tapahtuu.

– Mutta eihän kukaan kyseenalaista esimerkiksi jäykkäkouristusrokotustakaan, Kovalainen vertailee.

Mirka Kovalainen sanoo, että myös muut terveydenhoitajat ovat laittaneet merkille vähäiset yhteydenotot ja kyselyt. Arvioiden mukaan rokotuksen tulee ottamaan kajaanilaiskouluissa vain yksi kolmasosa mahdollisista rokotettavista.

– Olen sanonut, että tänne voi tulla rokotteesta johtuvien kysymysten kanssa vaikka kymmenen kaverin kanssa. Mutta surullisinta on, että he eivät tule asiasta meiltä kysymään.