Verottaja vastaa: Matkakulujen vähennysoikeus ei ole yksiselitteinen

Palkansaajan saamat matkavähenykset verotuksessa ja vuokra-asunnon verovähennysoikeus vaihtelevat eri aloilla. Esimerkiksi rakennusalalla matkakulujen vähennysoikeutta tulkitaan laajemmin kuin toimistotyötä tekevien kohdalla. Myös perhesuhteet vaikuttavat.

Kotimaa
Auton mittaristo.
Mikko Kuusisalo / Yle

Verottajalle matkakulut ilmoitetaan joko asunnon ja työpaikan välisinä matkoina tai viikonloppumatkoina. Kaikki voivat vähentää kulut halvimman matkustusmuodon jokaiselta työpäivältä, mutta viikonloppumatkoja rajoitetaan perhesuhteilla.

– Perheellisellä on jossain määrin laajempi oikeus vähentää viikonloppumatkakuluja ja vuokra-asunnon (työasunnon) kustannuksia työskennellessään toisella paikkakunnalla, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki.

Yle Kainuu kertoi torstaina että, toisella paikkakunnalla työskentelevät sinkut tai lapsettomat avoparit eivät voi vähentää verotuksesta viikonloppumatkoja kotiin, eivätkä vuokra-asunnon kuluja. Näin esimerkiksi 3 000 euron palkasta saattaa mennä jo 1 000 euroa työssäkäyntikuluihin, joita ei voi vähentää verotuksessa.

Perheellisenä pidetään avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevaa tai avoparia, jolla on yhteinen lapsi. Samoin pidetään avioliitossa ollutta pariskuntaa, jotka ovat eronneet, mutta palanneet avoparina jälleen yhteen.

Verottajalla on yhtenäiset säännöt ja ohjeet koko Suomessa.

– Verotukseen voi liittyä tapauskohtaisesti harkintaa, jolloin lopputulos voi muuttua, Myllymäki sanoo.

Sinkut maksavat veroja enemmän

Mikäli yksin elävä eli sinkku saa vakituisen työpaikan toiselta paikkakunnalta ja haluaa pitää omistusasuntonsa kotikunnassaan, hän ei voi vähentää viikonloppumatkoja eikä työasuntokuluja verotuksessa.

– Mikäli työntekijällä on kaksi vakituista työpaikkaa, niin silloin voi kuluja ilmoittaa verotukseen. Samoin jos on työkomennuksella, sanoo Janne Myllymäki.

Jos on monimutkaisia työskentelyolosuhteita, kannattaa aina tutustua verohallinnon ohjeisiin.

Janne Myllymäki

Myllymäki muistuttaa, että sinkut voivat vähentää jokapäiväisiä matkakuluja asunnon ja työpaikan välisinä kuluina muiden tapaan.

Verotus on monisäikeistä

Myllymäki sanoo, että verotus on tietyiltä osin monimutkaista.

– Rakennusalalla on erityissäännöksiä tuloverolaissa, jonka vuoksi vähennysoikeus on joissain tapauksissa laajempi. Rakennusmiehen katsotaan olevan työmatkalla, joten se esimerkiksi vaikuttaa.

Verohallinon ylitarkastaja Janne Myllymäki kuitenkin kannustaa aina ottamaan työn vastaan ja selvittämään ennakkoon verovähennysoikeutensa.

– Jos on monimutkaisia työskentelyolosuhteita, kannattaa aina tutustua verohallinnon ohjeisiin.