Lapsettomuushoidon esteenä voi olla väärä kotikunta

Lapsettomuushoitojen saatavuus luovutetuilla sukusoluilla vaihtelee eri puolilla maata. Osa sairaaloista kieltäytyy hoidoista kokonaan. Vaihtoehdoksi monelle lapsettomalle parille jää kallis yksityisklinikka. Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee sairaaloille uusia ohjeita.

terveys
Alkio mikroskoopissa.
Hedelmöittyneestä munasolusta jakaantunut alkio mikroskooppikuvassa.Elise Tykkyläinen / Yle

Kuosojen kodissa Lahdessa ei kuulu kovasti toivottua pienten jalkojen töminää. Maria Kuosalla on takanaan kymmenen vuotta lapsettomuushoitoja.

Hän vetää vapaa-ajallaan lahtelaisten lapsettomien tukiryhmää. Hedelmöityshoidot ovat yksi puheenaineista ryhmän kokoontumisissa.

- Ryhmässämme on pariskunta, joka joutuu lähtemään yrittämään raskautta luovutetuilla sukusoluilla yksityiselle puolelle.

Siittiöitä tai munasolua tarvitseva potilas ei saa apua Päijät-Hämeen keskussairaalasta. Erikoislääkäri Hanna Savolainen sanoo, ettei sairaalassa tällä hetkellä käytetä luovutettuja sukusoluja potilaiden tai pariskuntien hoidossa.

Eri puolilla maata tilanne on erilainen

Tilanne on sama monessa maamme sairaanhoitopiirissä. Niissä vedotaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeeseen.

Vaikka sillä tavoitellaan koko maan kattavaa tasa-arvoisuutta, lopputulos on ollut päinvastainen, koska sairaanhoitopiirit suhtautuvat ohjeeseen eri tavoin. Esimerkiksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hedelmöitetään vuosittain toista kymmentäpotilasta sairaalan omasta spermapankista.

Olisi todella mukavaa sekä meille lääkäreille että potilaille, että meillä olisi yhtenäiset hoitolinjat

Hanna Savolainen

Päijät-Hämeen keskussairaalan Hanna Savolaisen mielestä tilanne panee lapsettomat potilaat eri puolilla maata eriarvoiseen asemaan.

- Tietysti se eriarvoistaa potilaita. Suomi on pieni maa ja olisi todella mukavaa sekä lääkäreille että potilaille, että meillä olisi yhtenäiset hoitolinjat luovutettujen sukusolujen suhteen.

Ministeriön ohjeet muuttuvat

Yksityiset klinikat kyllä antavat lapsettomuushoitoja luovutetuilla sukusoluilla – rahaa vastaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen sanoo, että ohjeita uudistetaan vielä tämän vuoden aikana.

Kaikilla pitäisi olla oikeus perheen perustamiseen.

Timo Keistinen

- Vammaisjärjestöt ja jotkin muut eri järjestöt ovat nostaneet tätä esiin. Kaikilla pitäisi olla oikeus perheen perustamiseen. Tämä on tullut esiin myös eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnoissa. Eli on selkeästi tarvetta katsoa tätä kokonaisuutta uudelleen.

Lapsettomuus on opettanut Maria Kuosalle kärsivällisyyttä. Tulevaisuuteen suhtaudutaan pienessä perheessä avoimesti.

- Sen, mitä olen oppinut tässä lapsettomuudessa on, että elää päivän kerrallaan. En näillä näkymin usko, että välttämättä lähden yksityiselle, mutta sitä täytyy vielä miettiä.