1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

MTV:n musiikkigaala on kasvanut kanavaa suuremmaksi

Amsterdamissa vietetään sunnuntai-iltana MTV Europe Music Awards -gaalaa. Helsinki havittelee tapahtuman isännyyttä joko vuodeksi 2015 tai 2016. Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula pitää erityisesti gaalan nettijulkisuutta merkittävänä.

Killers. Kuva: 2013 MTV EMA

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä MTV Europe Music Awards  -gaala televisioidaan yli 150 maassa. Tapahtumassa palkitaan yleisön lempimusiikkia ja se on tunnettu tähtiesiintyjistä ja -juontajista. Helsinki on hakenut tapahtuman järjestäjäkaupungiksi, mutta odottaa vielä valtion päätöstä taloudellisesta tuesta. Helsinki haki isännyyttä viimeksi vuonna 2011.

Aamu tv:n Tähtihetken haastatteleman Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikulan mielestä MTV:n merkitys populaarikulttuurissa on muuttunut ratkaisevasti vuosien saatossa.

- MTV on vähentänyt musiikin roolia ja gaala on tavallaan kasvanut kanavaansa suuremmaksi. Tapahtuma on merkittävä suunnannäyttäjä, trendien tekijä ja ilmiöiden nostaja vieläkin. Lisäksi sillä on huikea historia kohujen rakentajana.

Nikulan mielestä on Helsingin tehtävä keksiä, miten gaalaa voidaan käyttää kaupungin hyväksi. Nettijulkisuus on huomattavasti merkittävämpää kuin tv-näkyvyys, sanoo Nikula.

- Kiinnostavaa on se, että kuinka moni televisiota oikeasti katsoo, ei varmaankaan 700 miljoonaa, kuten MTV ilmoittaa. Mutta nimenomaan yksittäisten esitysten elinikä YouTubessa saattaa olla vuosia, ja klikkauksia tulla satoja miljoonia. Kyllä kansainvälinen mediahuomio on merkittävää.

MTV lähettää gaalan suorana Amsterdamista sunnuntaina. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Katy Perry, The Killers ja Snoop Dogg.