Mies puhuu miehisyydestään, jos nainen malttaa pitää suunsa hetken kiinni

Mies puhuu kyllä miehisyydestä ja maailmastaan yllättävän avoimestikin jos nainen vain jää kuuntelemaan ja osaa pitää oman suunsa hetken aikaa kiinni. Miehisyyttä voi jopa oppia ymmärtämään. Se on yhtä tärkeää kuin se, että nainen ymmärtää itseään.

miehet
Jere Mattila
- Olen saanut elää lapsuuteni Forssassa, ja minun ympärilläni on aina ollut äärimmäisen hienoja ystäviä, poikia ja miehiä, sanoo Jere Mattila.Eeva Hannula / Yle

Jere Marttila saa oman päivän energiansa ihan elämän perusasoista. Siitä kun aamulla pesee hampaitaan ja puurokattila porisee.

– Se on niin hieno hetki, kun aamulla pääsee syömään! Päivä sitten vie mennessään. Olen impulsiivinen ihminen, energiaa tulee jatkuvasti ympäröivistä ihmisistä, joiden kanssa olen tekemisissä molemmissa töissäni, koulussa koulunkäyntiavustajana ja hierojana. Tykkään jutella ihmisten kanssa.

Forssalaista Jere Marttilaa voisi hyvin pitää isona, kilpailuhenkisenä, voitontahtoisena, kovaäänisenä miehenköriläänä. Mutta hänellä on myös herkkä, tunteva, kuunteleva ja omiensa puolta pitävä puolensa, jolle perhe ja pienet lapset ovat äärimmäisen tärkeitä.

Sellainen ihminen minä olen, ihminen, joka on juuri vapautunut kahleistaan ja on vapaa

Jere Mattila

Niinpä naispuolisen toimittajan piti ihan pysähtyä kuuntelemaan kun iso mies puhuu. Ei ollut hyvä mennä laukomaan väliin omia kommenttejaan, vaan kuunnella ja antaa lauseiden pudota. Piti pitää suunsa kiinni ja kuunnella. Antaa toiselle tilaa ja aikaa.

– Kun vanhemmiten erilaiset urheilumahdollisuudet vähenevät ja kapenevat, niin minulle voimannostossa ja kilpailemisessa tärkeintä ovat onnistuneet sekunnit. Tärkeätä on se täydellisesti onnistunut nosto, joka oikeastaan minulle on yksi tärkeimpiä asioita elämässä. Kun pääsee kokemaan sellaisen hetken, että kaikki menee juuri niinkuin on ajatellut, harjoitellut, keskittynyt ja suunntiellut. Täydellinen hetki on se, että onnistuu juuri niin kuin on suunnitellut, on se sitten työtä tai urheilua.

Kun mies vapautuu kahleistaan

Jere Marttila tunnistaa itsessään villimiehen. Hän pyytää kuvittelemaan, millaiselta ihmjisestä tuntuisi kun hän olisi tiukoissa kahleissa. Sitten tulee hetki jolloin kahleet irtoavat.

– Sellainen ihminen minä olen, ihminen, joka on juuri vapautunut kahleistaan ja on vapaa. Parhaimmillaan se tuntuu siltä, kuin lähtisi lentoon. Silloin lähtee!

Usein väitetään, että toisen miesten on vaikeaa hyväksyä toisen miehen maskuliinisuutta. Nykypäivänä voi tuntua jopa siltä, että miehen pitää olla jopa hieman naismainen.

Maskuliininen Jere Marttila puolestaan tietää kokemuksesta, että mies voi hyväksyä toisensa. Toisesta miehestä saa kuulemma myös paremman ystävän kuin naisesta.

– Olen saanut elää lapsuuteni Forssassa, ja minun ympärilläni on aina ollut äärimmäisen hienoja ystäviä, poikia ja miehiä. Minulla on ollut todella hyviä ystävyyssuhteta hienoihin miehiin. Kateutta ei ole ollut koskaan. Jokainen on meistä on ollut iloinen toistensa onnistumisista.

Äijähuumori keventää päivää

Samantapaisia ajatuksia saa miehistä kuulla vaikkapa rakennustyömaalla. Ystävyyssuhteita syntyy pakostakin, koska rakennuksilla vietetään vuorokaudesta kolmannes. Töitä tehdään yhdessä, samoin kahvi-ja tupakkatauot ja ruokatunnit vietetään monasti yhdessä. Täytyy osata tulla toimeen toisen kanssa ja luottaa toiseen.

– On ihan pakko tuntea toinen todella hyvin, ei siitä muuten tule yhtään mitään. Omista töistä ei tule mitään, jos pitää koko ajan vahdata mitä se toinen tekee. Toiselta on myös pakko pyytää apua, jos ei itse osaa. Toisen kanssa on osattava keventää päivää äijähuumorilla, osattava nauraa. Kyllä syvä luottamus toiseen täytyy olla, summaa Jari Aunesneva forssalaisella rakennustyömaalla.

Näitä miehiä kuunnelllessa aloin ensimmäistä kertaa näin keski-ikäisenä naisena miettimään miehisyyttä. Miksi miehen paras kaveri on mies? Se on kuulemma luottamus. He luottavat mieheen enemmän kuin naiseen. Ei tarvitse pelätä että joku loukkaantuu. Nainen ottaa kuulemma helpommin herneet nenäänsä kun toinen mies tuskin edes korviaan lotkauttaa. Nainen ja mies ovat vain erilaisia.