1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuoden yrittäjänainen leipoi itselleen menestysuran – vienti Venäjälle kiikarissa

Hartolalainen keliakiatuotteiden leipoja Pirkko Hämäläinen tekee tunnusteluja liiketoimintansa laajentamiseksi Venäjälle. Gluteenittomille leivonnaisille on kysyntää, mutta liiketoiminnan laajentaminen tuottaa tuskaa.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Vuoden valtakunnalliseksi yrittäjänaiseksi valittu Pirkko Hämäläinen osoittaa omalla esimerkillään, että menestyksekäs työura syntyy hyvin tavallisista asioista.

Kotitilaansa Joutsassa pitänyt ja leipomisesta sivutuloja ansainnut Hämäläinen sairastui keliakiaan runsas kymmenen vuotta sitten. Diagnoosi vei pohjan tavalliselta leipomiselta ja hän putosi tyhjän päälle.

- Aluksi lisäsimme lehmien määrää pariinkymmeneen. Sitten ajattelin, että leipomista jatkan ja vaihdan lennosta toisenlaiseen taikinaan. Gluteenittoman leipomisen alkeet opettelin Hankasalmella alkaneessa Erikoisruokavalio-hankkeessa, muistelee Hämäläinen liiketoimintansa alkutaivalta.

Työn tuloksille löytyi iso markkinarako. Suomessa on noin 100 000 keliaagikkoa, joista yli 30 000 on diagnosoitu. Lisäksi moni on allerginen viljatuotteille. Gluteeniherkkyys ajaa ihmisiä erikoisruokavalioille.

Hämäläinen leipoi kymmenen vuotta sitten yksin, parin vuoden kuluttua parinkymmenen työntekijän voimin ja nyt työntekijöitä on viitisenkymmentä Hartolassa sijaitsevassa leipomossa.

Jalat maassa Hämäläinen tunnustelee vientimahdollisuuksia Venäjälle

Pirkko Hämäläinen on pitänyt Hartolan kuntaa jännityksessä, muuttaako yritys pois itähämäläisestä kunnasta vai ei. Eikä hän nytkään sano juuta eikä jaata, vaan avaa Hartolaan uuden kahvilan. 

- Pienessä Hartolan kunnassa liiketoiminnan pyörittämisessä on ongelmansa. Logistisesti tuotteet lähtevät Hartolasta hassusti ensin etelään ja vasta sitten sieltä pohjoiseen. Myös ammattileipurien saanti on hankalaa. Kunnassa ovat todella puutteelliset kaupalliset ja terveydenhoitoon liittyvät palvelut. Nuoriso niin ikään lähtee Hartolasta, luettelee Hämäläinen miinusmerkkejä.

Pienessä Hartolan kunnassa liiketoiminnan pyörittämisessä on ongelmansa.

Pirkko Hämäläinen

Siitä huolimatta yrittäjä valmistautuu kasvattamaan yritystään Hartolassa. Uusi kauraleipomo on perusteilla ja tunnustelut viennin käynnistämiseksi Venäjälle ovat alustavassa vauhdissa.

- Olen pari kertaa käynyt Moskovassa, venäjänkieliset nettisivut on julkaistu ja prosyyrit painettu. Jalat maassa, mutta toiveikkaina edetään, kertoo Hämäläinen.

Vuoden yrittäjänainen on havainnut, että Venäjällä ei juurikaan tunneta keliakiaa eikä gluteeniherkkyyttä. Sille perustalle hän rakentaa kasvunäkymänsä.

- Matkailullisesti Vuohelan Leipomo -yritys voi myös olla jossain vaiheessa merkityksellinen, toteaa Hämäläinen.

Sisua ja rohkeutta vaaditaan

Vuohelan Herkun tehtaanjohtaja Jari Kallunki kertoo, että vielä viisi vuotta sitten Lahden seudun ammattikouluissa ei juuri opetettu gluteenitonta leipomista.

Nyt tilanne on parempi. Alalle valmistuvat ovat tutustuneet gluteenittomaan leipomiseen, mikä vaatii erityistaitoa ja paljon kokeiluja raaka-aineilla. Erityisesti kauraleivän valmistus on haasteellista.              

- Leipomisen perusedellytys on sitko. Gluteenittomassa leivonnassa sitko poistetaan, niin tekeminen muuttuu haasteelliseksi, Kallunki kertoo.

Hartolan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Hämäläisen mielestä naisyrittäjä joutuu aina hieman kovemmalle perustellessaan tekemistään.

- Pirkonkin kohdalla on nähty, miten alkuvaiheessa oli uskottavuusongelmia. Sisukkuutta ja rohkeutta täytyy löytyä, Hämäläinen sanoo.